Nagyvilág

A brit kormány leállította az BAE korrupciós vizsgálatát

Nemzetközi kihatású botránnyá kezd fajulni az az általános meglepetést keltő döntés, amellyel a brit kormány a minap váratlanul leállíttatta az utóbbi évtizedek legnagyobb nagy-britanniai korrupciós vizsgálatát a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit hatósággal (Serious Fraud Office, SFO). A döntést az SFO vezetője és a fejlett ipari államok együttműködési szervezete (OECD) is nyíltan bírálta.

Az SFO a brit BAE Systems, a legnagyobb európai repülőgép- és hadiipari konszern feltételezett szaúdi megvesztegetési ügyletei után nyomozott, immár több mint két éve. A vizsgálat leállítását azonban személyesen Lord Goldsmith angol-walesi főügyész, a kormány jogi főtanácsadója jelentette be csütörtök este a Lordok Házában, a “szélesebb értelemben vett közérdekre” hivatkozva.

Másnap Tony Blair brit kormányfő személyesen védte meg a döntést, azzal, hogy a vizsgálat folytatása a brit nemzeti érdekek és a brit-szaúdi kapcsolatok súlyos sérelmét okozhatná, és állások ezreit sodorná veszélybe. Lord Goldsmith érvelése szerint “valószínűsíthető”, hogy a vizsgálat egyébként sem vezetett volna vádemelésekhez.

Robert Wardle, az SFO köztiszteletben álló igazgatója a Financial Times hétvégi számának nyilatkozva ugyanakkor azt mondta: ilyen következtetést nem lehet levonni egészen addig, amíg egy adott vizsgálat le nem zárul. A vizsgálat idő előtti leállítását súlyos politikai bírálatok érték; az ellenzéki liberális demokraták szerint a brit kormány szaúdi zsarolásnak engedett.

A The Sunday Times néhány héttel ezelőtti értesülése szerint Szaúd-Arábia nemrég a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésével, sőt megszakításával, valamint a terrorellenes együttműködés felmondásával és a Eurofighter-ügylet lefújásával fenyegette meg Nagy-Britanniát, ha London nem hagy fel a szaúdi királyi családot közvetlenül érintő vizsgálattal.

Az OECD vesztegetésellenes munkacsoportjának vezetője, Mark Pieth azt mondta a hétvégi Financial Timesnak: Nagy-Britanniának – nemzetközi kötelezettségvállalásai alapján – nem volt joga közérdekre hivatkozva leállítani ezt a vizsgálatot.

AZ SFO vizsgálatának tárgyát az képezte, hogy a BAE Systems még húsz évvel ezelőtt milyen körülmények között nyerte el a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy 20 milliárd fontos (csaknem nyolcezer milliárd forintos), egyebek mellett Tornado, Hawk és újabban Eurofighter Typhoon harci repülőgépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést, amelynek örve alatt az utóbbi két évtizedben számos kapcsolódó megrendelést is kapott a brit cég. A szerződésláncolat összértéke akár 40 milliárd font is lehet.

A brit sajtó azonban már két éve beszámolt arról, hogy a BAE Systems – korábbi nevén British Aerospace – 1989 és 2002 között összesen 60 millió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében; az ajándéklistán állítólag szerepelt egyebek mellett egy 170 ezer font értékű aranyozott Rolls-Royce, amelyet egy szaúdi hercegnő kapott a brit cégtől.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint az SFO olyan bizonyítékokat tárt fel, amelyek 2001 óta is több százmillió fontos, a szaúdi fegyverüzlethez kapcsolódó kifizetésekre utalnak, jóllehet abban az évben külön törvény tiltotta meg a brit vállalatoknak külföldi cégek megvesztegetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik