Nagyvilág

Feléledt a jobbközép-koalíció Csehországban

Felújította a tárgyalásokat pénteken a kereszténydemokratákkal és a zöldekkel az új cseh kormány megalakításáról zajló konzultációk során Mirek Topolánek megbízott cseh kormányfő, a júniusi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke.

Ezzel újabb fordulatot vettek Csehországban az immár fél éve folyó kormányalakítási tárgyalások. Topolánek pénteki sajtóértekezletén bejelentette, hogy felújította a júniusi választás után megbukott elképzelését, s pártja ismét a kereszténydemokratákkal és a zöldekkel tárgyal az új cseh kormányról. A két utóbbi párt vezetői pénteken közölték, hogy hajlandóak az együttműködésre az ODS-el.

A három pártnak száz mandátuma van együttesen a 200 tagú képviselőházban. A testület bizalmát “konstruktív” szociáldemokrata képviselők segítségével kívánják megszerezni. A szociáldemokrata frakciót ugyanis néhány napja elhagyta két képviselője. Megfigyelők szerint valószínű, hogy ők támogathatnák az új koalíciót.

Klaus dilemmája

Az ODS ezzel nehéz helyzetbe hozta Václav Klaus államfőt. Klaus korábban nyilvánosan kijelentette, hogy számára elfogadhatatlan egy olyan kormány, amely esetleg “átállt” képviselők segítségével kapná meg a parlament bizalmát.

A polgári demokraták szűkebb vezetése szerdán elutasította a megállapodásokat a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD), ami az eddigi tárgyalások megszakítását jelentette. Az ODS és a CSSD már közel voltak a végleges megállapodáshoz egy hárompárti kormányról, s a legkisebb partner, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöksége már jóvá is hagyta az együttműködést.

Az ODS döntését a mértékadó cseh sajtóban éles bírálatok érték. Az egyhetes afrikai körútról csütörtökön este visszatért Klaus szerint az ODS ezzel “oda vetette vissza a kormányalakítási tárgyalásokat, ahol június elején voltak”. Klaus azonnal magyarázatot követelt Topolánektől, aki a válság miatt otthagyta a brüsszeli európai uniós csúcsot, és az éjjel sebtében visszatért Prágába. Bár Topolánek korábban azt ígérte, hogy pénteken átadja Klausnak az új kormány miniszterjelöltjeinek névsorát, a két politikus délutánra tervezett találkozását végül is a jövő hétre halasztották.

Átállt képviselők dönthetnek

A média zöme úgy véli, hogy a szociáldemokratákkal való tárgyalás megszakítása az ODS részéről előre átgondolt, eltervezett lépés volt, s hogy a párt eddig a tárgyalásokat csak mímelte, s miután a szociáldemokrata frakciót a napokban elhagyta két képviselője, most az ő segítségükkel próbál meg kormányt alakítani a kereszténydemokratákkal és a zöldekkel. Ilyen forgatókönyvről beszélt a közelmúltban Marek Dalík, Topolánek személyes tanácsadója, akinek szavait rejtett kamerával vette fel az egyik cseh napilap újságírója. Topolánek akkor nem határolódott el tanácsadója nyilatkozatától, s azt mondta, hogy az összhangban van az ODS politikájával.

A CSSD vezetése péntek délelőtt azt javasolta, hogy a kialakult helyzetet egy szakértői kormány felállításával oldják meg. “Ez a kormány dolgozhatna, működhetne, a pártok pedig folytathatnák az egyeztetéseket egy későbbi politikai kormány felállításáról” – jelentette ki Jirí Paroubek, a CSSD elnöke. Topolánek első, kisebbségi polgári demokrata kormánya október elején megbukott. A második kormányalakítási kísérlettel Klaus szintén őt bízta meg. A cseh alkotmány szerint három kormányalakítási kísérletre van lehetőség, s ha a harmadik is sikertelen, akkor fel kell oszlatni a parlamentet s ki kell írni az új választást

Ajánlott videó

Olvasói sztorik