Nagyvilág

A Fehér Ház bírálja az utazgató szenátorokat

A washingtoni Fehér Ház elítélte, hogy szenátorok a kormány megkerülésével látogatnak a Közel-Keletre, és folytatnak párbeszédet például Szíriával - számolt a The New York Times pénteken. Ezek az utazások "nem kívánatosak" - fogalmazott Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője.

Miközben George Bush elnök Washingtonban egyeztetett az iraki stratégiáról, egy demokrata szenátor a külügyminisztérium jóváhagyása nélkül Damaszkuszba utazott. Bill Nelson floridai szenátor szerdán egyórás eszmecserét folytatott a szíriai fővárosban Bassár el-Aszad elnökkel.

Ez a washingtoni kormánypolitikával való nyílt szembeszállásnak tekinthető, hiszen a Bush-kormány többször világossá tette, nem hajlandó közvetlen párbeszédre Szíriával.A szenátor azt kérte a szíriai államfőtől, hogy segítsen az iraki helyzet stabilizálásában. Nelson a sajtónak elmondta: Aszad “egyértelmű hajlandóságot mutatott az együttműködésre” az iraki határsáv ellenőrzését illetően.

Kerry is körúton volt

Ugyancsak a Közel-Keletre utazott John Kerry demokrata szenátor, aki Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott eszmecseréje után közölte a sajtóval: az amerikai kormánynak tárgyalnia kell Iránnal és Szíriával.

A massachusettsi szenátor, aki 2004-ben a Demokrata Párt elnökjelöltje volt, és nem zárta ki, hogy 2008-ban újra indul az elnöki posztért, azt mondta: szükség van párbeszédre, de úgy, hogy Amerika nem adja fel az elveit és nem köt az érdekeivel ellentétes egyezségeket.

Az ellenzéki politikus Ronald Reagan példáját hozta fel álláspontjának alátámasztására: az egykori republikánus elnök a gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót, mégis tárgyalóasztalhoz ült Mihail Gorbacsov elnökkel. Kerry szerdán kezdett kilencnapos körutat a Közel-Keleten, ellátogat Irakba is, Iránba viszont nem. A szenátor leszögezte: az ő felelőssége az, hogy feltegye azokat a kemény kérdéseket, amelyekre sok amerikai választ vár.

Nem kívánt látogatások

A Fehér Ház szóvivője kijelentette, a szenátorok látogatásai “nem erősítik a demokráciát a térségben”. Mint mondta, a vizitek aláássák “némely politikusok” hitelét, utalva arra, hogy a floridai szenátor “üres kézzel” tért haza Szíriából.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter csütörtökön ismételten világossá tette: a Bush-adminisztráció nem fogadja el az Irak ügyében jelentést készítő kétpárti szakértői bizottság azon javaslatát, hogy Washington kezdeményezzen közvetlen párbeszédet Teheránnal és Damaszkusszal. Indoklása szerint egy ilyen közeledésért túl nagy árat kellene fizetnie az Egyesült Államoknak.

Nelson szenátor szíriai látogatásával egyidejűleg a Fehér Ház George Bush elnök nevében nyilatkozatot bocsátott ki, amely szerint Szíriának olyan legitim kormányra volna szüksége, amely a nép egyetértésével, nem pedig “nyers erőszakkal” gyakorolja a hatalmat. Az amerikai kormány azt követelte, a szíriai kormány azonnal bocsásson szabadon minden politikai bebörtönzöttet és hagyjon fel a libanoni szuverenitás meggyöngítését célzó erőfeszítéseivel.


A floridai szenátor – aki közölte, nem kívánt szembeszállni a hivatalos washingtoni külpolitikával, csak a kongresszus tagjaként alkotmányos feladatát teljesítette – elmondta, John Kerryn kívül Christopher Dodd demokrata, valamint a szintén a párbeszédet szorgalmazó Arlen Specter mérsékelt republikánus szenátor is a térségbe fog utazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik