Külföld

Az elnökről is véleményt mond az iráni nép

admin
admin

2006. 12. 15. 10:27

Mahmúd Ahmadinezsád konzervatív iráni elnök és irányzata számára népszerűségi teszttel felérő választások kezdődtek pénteken Iránban.

Több mint 40 millió embert várnak az urnákhoz, hogy egyrészt az úgynevezett Szakértők Tanácsát, másrészt a helyhatóságokat megválasszák. A Szakértők Tanácsa az a 86 főpapból álló testület, amely az ország legfőbb szellemi-vallási vezetőjét kinevezi és tevékenységét ellenőrzi, elméletileg akár menesztheti is.

A mostani választás tétje az, hogy vajon a konzervatív blokk megőrzi-e többségét, illetve hogy milyen sikert ér el a mérsékelt és az ultrakonzervatív szárny. Ami a helyhatósági választásokat illeti, míg a falvakban és kisvárosokban a helyi érdekek küzdenek egymással, a nagyvárosokban, főleg Teheránban a reformerek és a konzervatívok harca a meghatározó.


Az eredményeket annak fényében fogják vizsgálni, hogy a most kormányzó konzervatívok 2003-ban ezekkel a választásokkal kezdték a hatalom visszahódítását, amit a 2004-es törvényhozási választásokon folytattak, majd tavaly Ahmadinezsád elnökké választásával teljesítettek ki.

A részvétel mértéke meghatározó az eredmények szempontjából, de megjósolhatatlan, mert az országban nincsenek hitelt érdemlő közvélemény-kutatások. A reformerek közelmúltbeli kudarcának egyik oka a hatékony mozgósítás elmaradása volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.