Nagyvilág

Kirúgták a hadseregből Pinochet unokáját

Elbocsátották a hadseregből Augusto Pinochet néhai chilei diktátor unokáját, miután a harmincas éveiben járó katonatiszt nagyapja temetésén védelmébe vette a 70-es években Salvador Allende megválasztott chilei elnök elleni, Pinochet által szervezett államcsínyt.

“Olyan ember volt, aki a hidegháború idején legyőzte a marxista modellt” – jelentette ki Augusto Pinochet Molina 91 évesen elhunyt nagyapjáról annak keddi temetésén. Szavai szerint az utolsó években a vizsgálóbírók, akiknek szeme előtt szerinte sokkal inkább a hírnév lebegett, semmint az igazságosság, folyamatosan zaklatták az idős exdiktátor családtagjait.

Michelle Bachelet chilei elnök asszony szerint az unoka – aki a chilei hadsereg századosa, s e minőségében nem tehet politikai nyilatkozatot – beszédével súlyos fegyelemsértést követett el. A katonaság szerdai bejelentése szerint ezért elbocsátották a seregből.

Pinochet 1973-ban az Egyesült Államok támogatásával végrehajtott államcsínnyel megdöntötte a dél-amerikai ország választott baloldali elnökének, Salvador Allendének a hatalmát. 1990-ig tartó uralma alatt a hadsereg és a titkosrendőrség mintegy háromezer ellenzékit ölt meg, 30 ezer embert megkínoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik