Nagyvilág

Hillary Clinton és Giuliani lehet a befutó

A The Washington Post és az ABC amerikai televíziós állomás felmérése szerint a soron következő amerikai elnökválasztás két nagy esélyese: Hillary Clinton demokratapárti szenátor és Rudolph Giuliani, New York republikánus párti volt polgármestere.

A Los Angeles Times ezt megelőzően a Bloomberg hírügynökséggel közösen készített felmérésének eredménye alapján arra következetett, hogy John McCain republikánus jelölt, arizonai szenátor nyerné meg a Fehér Házért folytatott küzdelmet Hillary Clinton ellenfeleként, ha a választást most rendeznék meg.

A The Washington Post és az ABC felmérése szerint a demokrata párton belül a volt first lady több szavazatot gyűjtene össze az elnökjelölésre, mint a karizmatikus illinoisi szenátor Barack Obama, aki a múlt hónapban jelentette be, hogy indulni kíván az elnökjelöltségért. A washingtoni lap és az országos nézettségű televíziós állomás adatai arra mutatnak, hogy Clinton a párt szavazói 39 százalékának a bizalmát élvezi, míg Obamára mindössze 17 százaléknyian szavaznának. Őket követi John Edwards, a 2004-es elnökválasztás alelnökjelöltje (12 százalék) és Al Gore korábbi alelnök (10 százalék).

Ugyanennek a felmérésnek az alapján a republikánusoknál Giulianira, akinek polgármestersége idején jelentősen csökkent az amerikai nagyvárosban a bűnözési ráta, és aki lelket öntött a New Yorkot ért 2001 szeptemberi terrortámadást követően a helyi lakosokba, a pártválasztók 34 százaléka, míg McCainre csak 26 százaléka szavazna.

Az esetleges McCain-Clinton párharctól függetlenül az amerikai közvéleményben ma is az a hangulat uralkodik, ami a demokratákat győzelemhez segítette novemberben. A megkérdezettek 49 százaléka azt szeretné, hogy demokrata politikus legyen az Egyesült Államok következő elnöke, 41 százalék kívánja, hogy az elnök republikánus maradjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik