Nagyvilág

Veszélyben a holland kormány megalakulása

Belpolitikai válságot okozhat Hollandiában, hogy a parlament kedd éjjeli bizalmatlansági indítványt szavazott meg Rita Verdonk bevándorlásügyi miniszterrel szemben.

A képviselők többsége heves vita után megszavazta a indítványt, amelyben megvonják a bizalmat a minisztertől, amiért az nem hajlandó felfüggeszteni az elutasított külföldi menedékkérők Hollandiából való kizsuppolását arra az időre, amíg meg nem alakul az új kormány.

A nyugat-európai országban november 22-én tartottak parlamenti választásokat, amely a kereszténydemokraták győzelmét hozta, de a szavazatok eloszlása nagyon megnehezíti a koalícióalakítást, így még mindig folynak az egyeztetések.

Verdonk várhatólag bejelenti lemondását a kedd éjjeli szavazás után. A miniszter pártja, a jobboldali liberális VVD máris azzal fenyegetőzik, kilép a kormányból, ha a tárcavezető távozik tisztségéből.

Jan Peter Balkenende kormányfő arra figyelmeztetett, a példa nélkül álló eset, hogy a parlament egy – az új kormány megalakulásáig – ügyvezető kabinet miniszterétől vonja meg a bizalmat, alkotmányos válságot idézhet elő. A holland kormány szerdán összeül, hogy megvitassa a kialakult helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik