Nagyvilág

Orosz-amerikai pengeváltás az ENSZ-ben

Lefújták kedden az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagállamai és Németország részvételével tervezett újabb tárgyalási fordulót az iráni atomprogramról, miután egy amerikai diplomata fölemlegette egy bebörtönzött fehérorosz ellenzéki ügyét, s ezt orosz részről rossz néven vették.

William Brencick amerikai küldött Aljakszandr Kozulin nemrégiben befejezett több heti éhségsztrájkjának esetét hozta föl az ENSZ BT – amúgy az elefántcsontparti, illetve a libanoni helyzetről tartott – zártkörű tanácskozásán. Az amerikai diplomata kollégái figyelmébe ajánlotta, a minszki vezetés mennyire nem tartja tiszteletben a véleménynyilvánítás szabadságát a kelet-európai országban.

Anatolij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az amerikai kijelentésére válaszul azt mondta, az ügy nem tartozik a BT-re, ennyi erővel bármilyen kérdés fel lehetne vetni a testület előtt, “akár a kukoricapelyhek ügyét is”.

“Valóban nem a legjobb időzítés volt ez az amerikaiak részéről” – ismerte el Emyr Jones Parry brit ENSZ-nagykövet.

Orosz diplomaták elmondták, a pengeváltás után Csurkin úgy ítélte meg, hogy a tárgyalások Iránról már nem lehetnek építőek. Hozzátették ugyanakkor, hogy várakozásaik szerint a felek találni fognak egy új időpontot a találkozóra, s az iráni urándúsítás befagyasztásának elmaradása miatt Teheránnal szemben joghátrányokat kilátásba helyező ENSZ BT-határozat még karácsony előtt megszülethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik