Nagyvilág

Litvinyenkót már októberben megmérgezhették

Egy orosz kulcstanú, Andrej Lugovoj szerint két héttel előbb mérgezték meg sugárzó izotóppal a Londonba dezertált Alekszandr Litvinyenkót, mint azt ő maga hitte.

A Kreml-ellenes Litvinyenko arra gyanakodott, hogy november elsején mérgezték meg. A brit nyomozók szerint a sugármérgezésre a Millennium Mayfair szállóban kerülhetett sor, ahol Litvinyenko Lugovojjal és Kovtunnal teázott. Lugovoj szerint azonban ő és Kovtun már az október 16-i találkozójukon megfertőződtek Litvinyenkótól, s ők terjesztették a sugáranyag-nyomokat Európa-szerte.

Orosz ügyészek arra készülnek, hogy brit kollégáik közreműködésével Londonban kihallgassák a Kreml rémévé vált Berezovszkijt – akinek Litvinyenko és Lugovoj is biztonsági alkalmazottja volt – és a szintén brit menedékjogot élvező Ahmed Zakajev csecsen szeparatista megbízottat is, aki ugyancsak baráti viszonyban volt Litvinyenkóval.

Újabb fordulat Németországban

A hamburgi hatóságok szerdai közlése szerint nem zárható ki, hogy a nukleáris anyagot, azaz a polóniumot Németországon keresztül csempészték Londonba, mégpedig eladás céljából. A német szálat Dmitrij Kovtun orosz üzletember jelenti, aki korábban maga is KGB-ügynök volt. A német hatóságok a mérgezés jeleit találták meg Kovtun volt feleségének, két gyermeküknek és élettársának szervezetében.

A német hatóságok nem zárják ki, hogy az üzletember tettesként vállalt szerepet a merénylet elkövetésében. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy Kovtun szállította a polóniumot Londonba, s ő mérgezhette meg Litvinyenkót. A hamburgi hatóságok több irányban is nyomoznak, de egyöntetű az a vélemény, hogy Dmitrij Kovtun kulcsszerepet játszott a Litvinyenko-ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik