Nagyvilág

Az amerikaiak fele szerint az USA vesztésre áll Irakban

Miközben a Bush-kormány továbbra is az iraki misszió "sikeres" teljesítésére törekszik, az Egyesült Államok lakosságának már több mint a fele érzi úgy, hogy Amerika vesztésre áll Irakban.

Az amerikai közvélemény 52 százaléka látja úgy, hogy Amerika nem fogja megnyerni a háborút, és 70 százalék nem ért egyet George Bush elnök politikájával – derült ki a The Washington Post című liberális szemléletű lap és az ABC News hírtelevízióval közösen végzett felmérésből. Egy évvel ezelőtt még csak 34 százalék érezte úgy, hogy Amerika elveszíti az iraki háborút.

Tíz amerikaiból nyolcnak az a véleménye, hogy az Irak-politika megváltoztatására van szükség, a harcoló egységeket kiképző-alakulatokkal kellene felváltani. A megkérdezettek többsége egyetért azzal a közelmúltbeli szakértői javaslattal, hogy 2008 elejéig csaknem az összes amerikai harcoló alakulatot vonják ki Irakból, Washington kezdjen párbeszédet Iránnal és Szíriával. A válaszadók nagyobb hányada ugyancsak támogatja azt, hogy Washington vonja meg a pénzügyi támogatást Bagdadtól, ha nem tesz eleget a helyzet javítására.


Afganisztán – még megmenthető

A The Washington Post megállapította, hogy eddig sem Bush elnök, sem a kongresszus irányítását januártól átvevő demokraták nem álltak ki a Baker-Hamilton jelentés mellett, amely szerint az iraki helyzet “súlyos és egyre romló”. A testület ezért haladéktalan stratégiaváltást sürget.


Valós a veszélye annak, hogy az Egyesült Államok és NATO elveszíti a háborút Afganisztánban az al-Kaida terrorszervezettel, a tálib mozgalommal és egyéb iszlámista szerveződésekkel szemben, amelyek az afgán kormány hatalmának megdöntésére törnek – állapította meg az egyik legnevesebb, függetlennek tekintett washingtoni agytröszt, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) elemzője.


Anthony Cordesman, a CSIS elemzője azonban úgy látja, hogy az afganisztáni helyzet alapvetően eltér az irakitól. A fő különbség abban van, hogy a lakosság alapvetően támogatja az amerikai és a NATO-erők jelenlétét, ahol pedig a bizalom megcsappant, helyreállítható.


Az afganisztáni helyzet lehangoló, de nem kilátástalan. A szakértő szerint az afganisztáni segélyek növelésével, az eddiginél több pénzzel szinte azonnali sikerek érhetők el a közigazgatás és a gazdaság erősítésében, az afgán katonaság és a rendőrség hatékonyságának fokozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik