Nagyvilág

Titokban temethetik el Szaddámot

Szaddám Huszein volt iraki elnököt és két társát azonnal kivégzik, ha halálos ítéletüket a fellebbviteli bíróság is jóváhagyja, a volt diktátort pedig talán titokban temetik el – mondta kedden az iraki kormány egy névtelenséget kérő tisztségviselője.

„Nem vesztegetjük az időt. A biztonsági helyzetet figyelembe véve haladéktalanul végrehajtjuk a halálos ítéletet, mihelyst azt a fellebbviteli bíróság jóváhagyja” – mondta a bagdadi kormányzati forrás, aki a halálbüntetés jóváhagyására számít.

Titkos sírban temethetik

Az informátor szerint tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy a három személyt azonos időpontban végezzék ki. Lehetséges, hogy az egykori diktátort titkos helyen temetik el, s a kormány garantálni fogja, hogy nem állítanak neki emlékművet a hívei – mondta.

A volt iraki elnököt és féltestvérét, Barzán at-Tikrítit, a hírszerzés egykori főnökét, valamint Avad al-Bandart, a „forradalmi törvényszék” volt elnökét november 5-én ítélték akasztás általi halálra 148 síita falusi lakos 1980-ban egy merényletkísérlet megtorlásául végrehajtott lemészárlása címén.

Nincs kegyelem

A kilenctagú fellebbviteli bíróság még nem tűzte ki a határozathozatal időpontját. Ha a bíróság megalapozottnak találja a fellebbezést, új tárgyalást kell tartani. Az elsőfokú ítélet jóváhagyása esetén azonban harminc napon belül végre kell hajtani az ítéletet.

A bíróságok jogállásáról szóló törvény értelmében senki, még a köztársasági elnök sem gyakorolhat kegyelmet, nem kímélheti meg a halálraítéltek életét.

Szaddám Huszein hat másik egykori iraki vezetővel együtt jelenleg azzal a váddal áll a bíróság előtt, hogy elrendelték és véghezvitték a 180 ezer halálos áldozatot követelő hadjáratot az iraki kurdok ellen 1987–1988-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik