Nagyvilág

Izrael hallgatna atomfegyvereiről

Miután Ehud Olmert kormányfő közvetve elismerte, hogy Izraelnek van atomfegyvere, egy izraeli miniszter azt tanácsolta: hallgassanak az izraeli nukleáris kérdésről.

Benjámin Ben-Eliézer, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter az izraeli hadsereg rádiójában kedden kijelentette: azt javasolja mindenkinek, aki a kérdésről szeretne beszélni, Isten és Izrael nevében hagyja abba. Véleménye szerint ugyanakkor a miniszterelnök nem okozott kárt Izraelnek és biztonságának a Sat.1 német televíziónak adott nyilatkozatával.

Ben-Eliézer hangoztatta, hogy ő a „kétértelműség” politikájának híve, és szerinte Olmert kijelentése nem jelenti megerősítését annak, hogy Izraelnek atomfegyvere lenne. Az izraeli miniszterelnök a Sat.1 német tévének adott nyilatkozatában rámutatott, Izrael sohasem fenyegetett egyetlen országot sem azzal, hogy megsemmisíti. Irán viszont nyíltan, közvetlenül és a nyilvánosság előtt azzal fenyegetőzik, hogy letörli Izraelt a térképről. „Azt akarja mondani, hogy ez – amikor az irániak atomfegyver birtoklására törekednek –, ugyanolyan szintű fenyegetettséget jelent, mint amilyet az Egyesült Államok, Franciaország, Izrael és Oroszország?” – kérdezett vissza Ehud Olmert az interjút készítő újságírónak.

Miri Ejszin, a miniszterelnök szóvivője, aki elkísérte a politikust németországi látogatására, cáfolta, hogy Olmert kijelentésével beismerte volna, hogy Izrael atomfegyverekkel rendelkezik. „Semmi ilyet nem mondott” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik