Nagyvilág

Határlezárással fenyeget Csehország

Csehország azzal fenyegetőzik, hogy lezárja a szlovák állampolgárok elől a két ország közös határát, ha Pozsony nem tesz eleget a schengeni normáknak, és nem erősíti meg az Ukrajnával közös határának az ellenőrzését.

Jan Kohout, Csehország európai uniós nagykövete Brüsszelben újságírók előtt kedden kijelentette: “abban az esetben, ha ők (Szlovákia) nem készek eleget tenni kötelezettségüknek, mi készen állunk arra, hogy Csehország és Szlovákia között schengeni határt hozzunk létre”.

A diplomata utalt arra, hogy a két ország a jövő év végén kíván belépni a schengeni övezetbe. Az ehhez tartozó tagországok között megszűnnek a határok, de addig Szlovákiának a szükséges mértékben fokoznia kell a nem EU-tag Ukrajnával közös határának az ellenőrzését. Kohout reményét fejezte ki, hogy Pozsony ennek eleget tud tenni.

Az EU szakértői szemlekörútjaik során általában rendben lévőnek tartották a schengeni övezetbe tartó országoknak határőrizetét, de ők is utaltak arra, hogy a szlovák-ukrán határon vannak még problémák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik