Külföld

Az EU külügyminiszterei jegelnék a török csatlakozást

admin
admin

2006. 12. 12. 08:01

A Törökországgal folyó csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztését javasolják az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei az állam- és kormányfőknek. A fő ok, hogy a törökök nem nyitnak eléggé Ciprus felé.

A brüsszeli bizottság 35-ből nyolc fejezet felfüggesztését szorgalmazta, mivel úgy ítélte meg, hogy Törökország nem tett eleget annak a vállalásának, amely szerint megnyitja kikötőit és repülőit a ciprusi kereskedők előtt – az ülésen ettől eltérő vélemények is elhangzottak, de kompromisszum e megoldás körül bontakozott ki. A kiszivárgott értesülések szerint az is része a döntésnek, hogy az Európai Bizottság a hagyományos éves országjelentések közti időszakban is figyelemmel követi az eseményeket Törökországban.

Lesz emellett a csúcstalálkozón egy külön nyilatkozat is a ciprusi török gazdasági közösség fejlődéséről, egy másik pedig az ENSZ keretein belüli megoldás fontosságát emeli ki.

Törökország 2005 júliusában írta alá azt a jegyzőkönyvet, amely kiterjeszti az EU-val fennálló vámunióját a 2004-ben csatlakozott tíz új országra, köztük a görögök lakta Ciprusi Köztársaságra, amelyet Ankara nem ismer el.

Törökország nem hajlandó alkalmazni a megállapodást Ciprusra, és csak azzal a feltétellel nyitná meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek előtt, ha megszűnne a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni nemzetközi embargó, ezt viszont egyelőre Nicosia blokkolja.

Göncz Kinga külügyminiszter sajtóértekezletén úgy vélte, kiegyensúlyozott szövegről van szó, amely lehetővé teszi a csatlakozási folyamat folytatódását, de jelzi a reformok lassulása miatti aggodalmakat is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.