Nagyvilág

Határon túli magyarokkal találkozik Gyurcsány

Első alkalommal találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a határon túli magyar közösségek vezetőivel a magyar-magyar kapcsolatok intézményrendszerének átalakítását követően. Várhatóan a fejlesztéspolitika és a magyarigazolványok ügye lesz a középpontban.

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára elmondta: a határon túli magyar közösségek vezetői bármilyen más kérdést is felvethetnek a szerdára tervezett találkozón, így vélhetően szó esik majd az egyes magyar közösségek belső helyzetéről, kilátásairól is. A kedvezménytörvénnyel született magyarigazolványokat első alkalommal 2002-ben adták ki, a törvény szerint az igazolványok érvényességi öt év, jövőre tehát jelentős számú ilyen dokumentumot kellene lecserélni.

Elképzelhető, hogy olyan értelmű törvénymódosítást kezdeményeznek, amely lehetővé teszi, hogy a Magyarországon kedvezményeket, a határon túl pedig támogatásokat biztosító igazolványok érvényességét „automatikusan”, tehát különösebb igazgatási eljárás nélkül hosszabbítják majd meg. A szakállamtitkár szerint a magyarigazolvány nem csak a kedvezmények miatt „fontos dokumentum”, hanem szimbolikus, érzelmi okok miatt is. Eddig mintegy 800 ezer határon túli magyar kapott igazolványt.

A romániai magyarok negyven százaléka – 510 ezer fő – váltott ki eddig magyarigazolványt, a kérések száma folyamatos, de már lényegesen kisebb, mint a jogszabály kezdeti időszakában. Most havonta 300-500 személy nyújtja be a kérelmezéshez szükséges személyes iratokat – tájékoztatott Székely István, a Kedvezménytörvény Tájékoztató Iroda romániai vezetője. A szabadkai főkonzulátuson hivatalosan még semmit nem tudnak a magyarigazolványok meghoszabbításáról, nem hivatalosan azonban ők is úgy értesültek, hogy egy felülragasztó vinyettával fogják megnövelni az érvényességüket.

A magyar lakosság arányához képest a Kárpát-medencében Kárpátalján igényeltek legtöbben magyarigazolványt, amely iránt továbbra sem csökken az érdeklődés. Dupka György az Ungvári Központi Információs Iroda igazgatója elmondta, hogy az elmúlt öt évben Kárpátalján 127 769 magyarigazolványt és 3779 hozzátartozói igazolványt igényeltek – a legutóbbi ukrajnai népszámlálás adatai szerint Kárpátalján 151 500 fő vallotta magát magyarnak. Szlovákiában 2006 november végéig összesen 111 ezer magyarigazolványt és 690 hozzátartozói igazolványt adtak ki.

A december 13-ai találkozó másik fontos témája a fejlesztéspolitika lesz. A magyar kormány az Új Magyarország fejlesztési tervhez kapcsolódó, a határmenti régiókat érintő elképzeléseiről, ezen belül a magyar közösségek lehetséges szerepéről kíván konzultálni a szervezetek vezetőivel. Konkrét elképzeléseket, projekteket várnak majd a határon túli közösségektől, hiszen e nélkül a térségi együttműködésre szánt 190 milliárd forintnyi európai uniós és nemzeti támogatást nem lehet felhasználni – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik