Nagyvilág

Walesa szerint 25 éve hibázott a kormány

Lech Walesa, a Szolidaritás szakszervezet vezetője, volt lengyel államfő szerint "súlyos hiba" volt az 1981. december 13-án lengyel szükségállapot.

Az egykori híres ellenzéki személyiség a rendkívüli intézkedések bevezetésének 25. évfordulója alkalmából a francia hírügynökségnek adott interjút gdanski irodájában.

“Úgy gondolom, hogy a szükségállapot a kommunisták veresége volt, nem a miénk: saját koporsójukba verték be vele az utolsó szögeket. A kommunizmus olyan súlyos hibát követett el, amely végzetes volt számára” – mondta a 63 éves Walesa.

A Wojciech Jaruzelski tábornok vezette lengyel kormány egy vasárnapra virradó napon vezette be a szükségállapotot, 16 hónappal a Szolidaritással kötött gdanski megállapodások után. A hadsereg egységei foglalták el az utcákat, a Szolidaritás több tízezer tagját tartóztatták le. Magát a szervezetet csak 1982. október 8-án helyezték törvényen kívül hivatalosan, de a letartóztatásokkal és a cenzúra bevezetésével, valamint Walesa internálásával gyakorlatilag azonnal illegalitásba kényszerítették.

“Tudtam jól, hogy ez be fog következni. Csak azon tűnődtem, hogy mennyi vér fog folyni ahhoz, hogy a következő szakaszt megnyerjük. Nem nagy, hanem intelligens ellenállást kívántam, lövések, verekedés nélkül. Amikor internáltak, közöltem a rezsim vezetőivel: ha bárhol vérfürdő fenyeget, kész vagyok az önök rendelkezésére állni és közbeavatkozni. Egy tábornok így felelt nekem: +Maga viccel, hadiállapot van+. Nyíltan értésemre adta, hogy kell néhány halott ahhoz, hogy a lakosság féljen a haditörvénykezéstől”.

Ugyanakkor Walesa nem ítéli el Jaruzelskit: “Nagyon intelligens ember, de a szerencsétlen idők nemzedékéhez tartozik. Valószínűleg egy más korban nagy személyiség lett volna” – mondta róla.

A Szolidaritás alapítója szerint elméletileg lehetett volna más megoldás Lengyelországban, mint a szükségállapot, gyakorlatilag nem. “A kommunista motor balra tartott, mi pedig jobbra. Egy motor nem tarthat egyszerre balra is, jobbra is: vagy a motor töri össze a jobbra tartó kereket, vagy a kerék töri össze a motort” – hangsúlyozta.

Lech Walesa, miután visszavonult a politikától, a világot járja és előadásokat tart. Ezeken nemcsak a Szolidaritás harcát meséli el, hanem kérdezik őt Európáról, az Egyesült Államokról és a világ egyéb dolgairól is. A hajdani villanyszerelő nem rejti véka alá euroszkepticizmusát: “Jelenleg egy program, egy vízió nélküli Európai Unióban élünk. Túl sokat markolunk, de nem építünk eleget. Rossz volt az egyszerre történt, nagyarányú bővítés, fokozatosan kellett volna tenni, jobban előkészíteni a struktúrákat” – vélekedik.

Walesa, aki 1983-ban Nobel-béke-díjat kapott, elismerte, hogy a jelenlegi lengyel politikában, amikor a dolgok normálisan mennek, számára már nincsen hely. “De ha egy napon megint jönnek a bajok, visszajöhetek” – figyelmeztetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik