Nagyvilág

Sírt az afgán államfő

Afgán gyerekek halnak meg a Pakisztánból behatoló terroristák támadásaiban és a NATO-erők bombázásaiban - mondta reszkető ajakkal és megtört hangon vasárnap egy kabuli rendezvényen Hamid Karzai afgán elnök, aki beszéde egy pontján elsírta magát.

Az államfő fellépését később közvetítette a tévé, de ez utóbbi rész kimaradt belőle. Karzai vasárnap Kabulban abból az alkalomból mondott beszédet, hogy 58 évvel ezelőtt fogadták el az ENSZ-ben az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

Az elnök hangsúlyozta, hogy elviselhetetlen már a népét sújtó kegyetlenség. Afganisztán nem képes megkadályozni, hogy a Pakisztánból beszivárgó terroristák támadásaiban és a NATO-erők bombázásaiban gyerekek haljanak meg. A kegyetlenség soha nem tapasztalt szintet ért el – mondta remegő ajakkal. Túl sok a kegyetlenkedés – tette hozzá.

Halik Ahmed elnöki szóvivő később úgy magyarázta a történteket, hogy az elnököt megindította egy kétéves gyermek és két afgán tanár szombati halálhíre. Az államfő nem kívánt üzenetet intézni a NATO-hoz vagy az Egyesült Államokhoz jelenlétük kapcsán. Csupán azt akarta kifejteni, Afganisztánt a 30 éve tartó háború annyira elgyengítette, hogy már intézményei sincsenek az ilyen jellegű erőszak befolyásolására – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik