Nagyvilág

A Perzsa-öböl menti arab országok nukleáris energiát akarnak

A Perzsa-öböl menti arab országok vasárnap bejelentették, hogy békés célokra nukleáris energiára akarnak szert tenni.

Az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) kétnapos rijádi csúcsértekezletét lezárva Abder-Rahmán al-Atíja, a hat monarchiát tömörítő szervezet főtitkára közleményt olvasott fel, amely leszögezi: “A térség országainak joguk van a békés célokat szolgáló nukleáris technológiára”.

A GCC főbizottsága – tudatja a közlemény – a hat országra kiterjedő tanulmányokat rendelt meg egy közös program kidolgozására a békés célú atomtechnológia területén “a nemzetközi szabványoknak és megállapodásoknak megfelelően”.

A csúcstalálkozó résztvevői – Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia vezetői – felszólították a szomszédos Iránt: működjön együtt a nemzetközi közösséggel nukleáris programja ügyében, amelyről a nyugati országok – élükön az Egyesült Államokkal – azt gyanítják, hogy bevallott célja, az energiatermelés helyett valójában atomfegyver előállítása. A GCC megismételte korábbi álláspontját, miszerint az iráni nukleáris program okozta válságot békésen kell megoldani, egyúttal felszólította Izraelt, hogy működjön együtt a nemzetközi szervezetekkel atomenergetikai létesítményeit illetően.

A szunnita vezetésű Perzsa-öböl menti országok vezetői korábban az első iráni atomreaktor, a Busehrben épülő erőmű biztonsági és környezetvédelmi kockázataira összpontosítottak, de aggodalommal tekintenek egy esetleges katonai összecsapás elé is Irán és az Egyesült Államok, valamint szövetségese, Izrael között. Az amerikai támaszpontokat befogadó arab államok – Kuvait, Bahrein és Katar – attól tartanak, hogy iráni megtorló csapás áldozatai lehetnek.

Rijádi tisztségviselők már korábban jelezték: Irán atomhatalommá válása fegyverkezési versenyt indíthat el a térségben, ami arra utal, hogy Szaúd-Arábia – az Egyesült Államok egyik fő szövetségese – ugyancsak nukleáris technológia birtoklására törekszik. A záróközlemény ismertetése után Szaúd el-Fejszál herceg, szaúdi külügyminiszter ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy “nem értik félre” a tanulmány megrendeléséről szóló bejelentést.

A Middle East Economic Digest (MEED) angol nyelvű gazdasági hetilap a múlt hónapban arról számolt be, hogy legalább hat arab ország dolgozik hazai atomprogram kifejlesztésén energiaforrásai diverzifikálására. Az újság szerint Szaúd-Arábia, Egyiptom, Marokkó és Algéria mutat érdeklődést a nukleáris energia iránt, elsősorban a tengervíz sótalanítására. Az Egyesült Arab Emírségek és Tunézia is hasonló terveket dédelget, de még kezdeti szakaszban.

A rijádi csúcstalálkozón terítékre került az iraki belpolitikai helyzet is. A GCC “mély aggodalmának” adott az iraki biztonsági helyzet romlása miatt és – Iránnak szánt burkolt felszólításként – arra intett, hogy ne avatkozzanak be Irak belügyeibe. A záróközlemény szerint a beavatkozás csak súlyosbítaná a megosztottságot és a vallási türelmetlenséget, és a térség destabilizálásához vezetne. A GCC illetékes miniszteri bizottságai javasolták a vezetőknek, hogy kérjék fel biztonsági szolgálataikat egy közös cselekvési terv kidolgozására az iraki biztonsági helyzet hanyatlása – a felekezetközi erőszak elmélyülése vagy egy polgárháború – esetére. A bizottságok szerint olyan veszélyek kezelésére kell felkészülni, mint “a tömeges kivándorlás, terrorakciók és bűncselekmények, behatolások, fegyver-, robbanószer- és drogcsempészés”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik