Nagyvilág

Az orosz titkosszolgálat ölette meg Litvinyenkót?

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy magas rangú tagját nevezte meg a Litvinyenko-gyilkosság egyik kulcsfigurájaként egy brit lapnak egy uráli börtönben ülő másik volt orosz hírszerző tiszt. Hamburgban is találtak polóniumot.

A Sunday Telegraph forrása, Mihail Trepaskin egy közvetítőn keresztül juttatta el hozzájuk “tanúvallomását”, miután a Litvinyenko halála ügyében vizsgálódó brit nyomozóknak az orosz főügyész megtiltotta, hogy kihallgassák őt.

Név szerint azonosította a kulcsfigurát

Trepaskin üzenetében név szerint azonosította a gyilkosságban szerinte kulcsszerepet játszó FSZB-ezredest, de a Sunday Telegraph a nevet jogi megfontolásból nem hozza nyilvánosságra. Az ezredes állítólag egyike azoknak a titkosszolgálati tiszteknek, akik Litvinyenkóval együtt 1998-ban maszkkal az arcukon részt vettek egy sajtótájékoztatón, amelyen Litvinyenko feletteseit vádolta Borisz Berezovszkij orosz mágnás meggyilkolásának elrendelésével.

A maszkos FSZB-tisztek kilétét soha nem hozták nyilvánosságra. Az nem világos, hogy később miért fordultak Litvinyenko ellen. Trepaskin azonban azt állítja, az általa megnevezett férfi az egyetlen, aki még ma is a hírszerzés tagja, ami szerinte arra enged következtetni, hogy az illető a Kreml támogatását élvezi.

Trepaskint 2004-ben négy év börtönbüntetésre ítélték államtitkoksértés miatt. Támogatói szerint valójában meg akarták akadályozni, hogy bizonyítékot szolgáltasson arról, hogy – mint azt Litvinyenko is állította – nem csecsen felkelők, hanem az FSZB állt oroszoszági lakóházak 1999-es bombázásának hátterében. A 300 halálos áldozatot követelő támadások után Vlagyimir Putyin elnök katonai csapást rendelt el Csecsenföld ellen.

Hamburgban is polóniumot találtak

A polónium 210-es sugárzó izotóp nyomaira bukkant a német rendőrség egy hamburgi lakásban – közölte vasárnap a helyi vizsgálatot végző hatóságok szóvivője. A rendőrség a néhai orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásának hátterét kutatva a lakásban már előző nap sugárzó anyagra gyanakodott, akkor azonban nem tudta még teljes bizonyossággal megállapítani, hogy polónium nyomairól van-e szó, ezt csak vasárnap jelentették be.

A nyomokat Dmitrij Kovtun orosz üzletember volt feleségének a lakásában találták, és ugyanezen radioaktív elem nyomaira bukkantak Kovtun autójában, továbbá volt anyósának lakásán is. Kovtun saját lakása ugyanebben a házban volt, az ő lakásában azonban nem akadtak sugárzó anyag nyomaira a rendőrök.

Még kérdéses az összefüggés

Litvinyenko november első napján találkozott Londonban Dmitrij Kovtunnal, aki korábban szintén a KGB munkatársa volt. Értesülések szerint Kovtun október közepén Hamburgból repült Londonba a Litvinyenkóval tervezett találkozóra, amelyre november első napján került sor. Litvinyenkót ezen a napon mérgezték meg.

A német hatóságok egyelőre sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatban, hogy milyen szerepe lehetett Kovtunnak Litvinyenko meggyilkolásában. Az első közlések szerint nem zárják ki, hogy az üzletember tettesként vállalhatott szerepet a merénylet elkövetésében, de azt a lehetőséget sem vetik el, hogy Kovtun maga is áldozat.

Mindennek felderítésére a brit hatóságokkal való szoros együttműködésre van szükség – hangoztatta a rendőrség szóvivője. A német hatóságok megerősítették, hogy a 41 éves Kovtunt jelenleg egy moszkvai kórházban kezelik, súlyos sugárfertőzés gyanújával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik