Nagyvilág

Népszavazást tartanak Hegyi-Karabahban

Népszavazást rendeznek az alkotmányról vasárnap Hegyi-Karabahban, az Azerbajdzsán fennhatóságát el nem ismerő, bár annak területén lévő örmény enklávéban.

A szavazásra bocsátott alkotmánytervezet kimondja, hogy az Arcah Köztársaságak is nevezett Hegyi-Karabah Köztársaság szuverén demokratikus ország.

Baku előzetesen elítélte, a békefolyamatot zavarónak nevezte a referendumot. Egy ilyen népszavazást nem lehet legitimnek tekinteni, miután az enklávé lakosai nem kaptak rá felhatalmazást, hogy részt vegyenek rajta – vélekedett az azerbajdzsáni külügyminisztérium.

Hegyi-Karabah 1991-ban egyoldalúan kimondta elszakadását Azerbajdzsántól. A jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah miatt véres harcok törtek ki Azerbajdzsán és a szomszédos Örményország között, amelyeket 1994-ben tűzszünet zárt le.

A terület államjogi státusát az arról szóló nemzetközi tárgyalásokon tett kísérletek ellenére máig sem rendezték véglegesen, és megfigyelők szerint a népszavazás ismét ráirányíthatja a figyelmet a karabahi rendezés kérdésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik