Nagyvilág

Elöntötte a víz Velence belvárosát

Ismét elárasztotta a víz Velence központját szombaton a dagály és egy erős sirokkó egybeesése következtében. A város területének 5 százaléka került víz alá, miután a tengervíz szintje 103 centiméterre növekedett.

A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, és elrendelték pallók elhelyezését a Szent Márk tér környékén, a város központjában a közlekedés biztosítására. Legutóbb október 24-én árasztotta el a víz Velence központját, akkor 112 centiméteres szintet mértek. A legmagasabb vízszintet 1966. november 4-én regisztrálták Velencében: akkor 194 centiméteren állt a víz, miközben egész Olaszországban katasztrofális árvíz pusztított.

Azóta a kormány hozzáfogott a Moise nevű velencei árvízvédelmi program megvalósításához, amelynek keretében 78 mobil töltést építenek összesen mintegy 2 kilométer hosszúságban a lagúnák bejárata körül.

A munkálatok 2003-ban kezdődtek, és a tervek szerint 2012-ben fejeződnek be. Velencét 1993 és 2002 között több mint ötven áradás sújtotta, s a város 23 centimétert süllyedt a XX. században.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik