Nagyvilág

Bebizonyosodott, hogy részeg volt Diana sofőrje

DNS-vizsgálattal alátámasztott bizonyítékok igazolják immár végérvényesen, hogy súlyosan ittas volt az a francia gépkocsivezető, aki csaknem egy évtizeddel ezelőtt a halálba vitte Diana hercegnőt, a brit trónörökös néhai feleségét - ez hangzik el a BBC televízió vasárnap este adásba kerülő dokumentumfilmjében.

A részleteiben előzetesen ismertetett, Összeesküvési dossziék (Conspiracy Files) című műsor szerint Henri Paul, a párizsi Ritz szálló biztonsági főnöke, aki 1997. augusztus 31-ének hajnalán indult a végzetes útra a walesi hercegnővel és barátjával, Dodi Fayeddel, a francia tűréshatárt háromszorosan meghaladó alkoholmennyiséggel a szervezetében ült a volán mögé.

A BBC értesülése szerint a francia igazságügyi hatóságok az elmúlt egy évben DNS-vizsgálatokat végeztek, amelyek bebizonyították, hogy az első szakvélemények helyesen állapították meg a sofőr ittasságát. A vizsgálatokhoz felhasznált vérminta kétségtelenül Henri Paulé volt.

Diana, Károly walesi herceg akkor már elvált felesége Párizsban vesztette életét, amikor az őt szállító Mercedes igen nagy sebességgel egy közúti aluljáró pillérének csapódott.

A szerencsétlenségben meghalt Diana akkori szeretője, Dodi Fayed, Mohamed Fayednek, a londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló brit-egyiptomi tulajdonosának fia, valamint az autót vezető Henri Paul is.

A hat évig tartó francia hivatalos nyomozás azzal a megállapítással zárult csaknem három éve, hogy baleset történt, amelyet az ittas és erős depresszióellenes szerek hatása alatt is álló Paul okozott gyorshajtásával. Rendre felmerülnek ugyanakkor olyan találgatások, amelyek szerint a sofőr vérmintáját annak idején manipulálták, sőt esetleg kicserélték.

A Diana halálával kapcsolatos összeesküvés-elméletek fő szítója Mohamed Fayed, aki a párizsi szerencsétlenség óta hangoztatja azon meggyőződését, hogy merénylet történt. Ennek indoka szerinte annak megakadályozása lett volna, hogy egy hithű muszlimtól – vagyis az ő fiától, Dodi Fayedtől – származó gyermek álljon be a brit trónutódlási sorba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik