Külföld

Finnország ratifikálta az európai alkotmányt

admin
admin

2006. 12. 08. 14:12

Befejeződött az európai alkotmány ratifikálása Finnországban: miután a törvényhozók két nappal korábban nagy többséggel elfogadták, Tarja Halonen finn elnök is ellátta kézjegyével az okmányt.

Finnország – az Európai Unió soros elnöke – a 16. állam, amely elfogadta az Európai Unió hányatott sorsú alkotmányát. Mivel a francia és a holland választók tavaly népszavazásokon nemet mondtak rá, a finn elfogadásnak csak jelképes a jelentősége, hiszen mind a 25 EU-tagállamnak jóvá kellene hagynia ahhoz, hogy életbe lépjen.

Finnországban nem rendeztek róla népszavazást, de valószínűleg “átment” volna egy referendumon is, hiszen – közvélemény-kutatások eredményei szerint – a finn lakosság nagy része támogatja. Finnország EU-elnöksége alatt a finn diplomácia nagy erőfeszítéseket tett a halódó alkotmány felélesztése érdekében. Finn illetékesek nem hivatalos megbeszéléseket folytattak erről a többi 24 tagállam képviselőivel. Matti Vanhanen finn kormányfő az EU december 14-15-i brüsszeli csúcstalálkozóján kíván beszámolni az erőfeszítések eredményeiről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.