Külföld

Babes-Bolyai: tüntettek az elbocsátott tanárokért

admin
admin

2006. 12. 08. 08:19

400-500 tüntető részvételével zajlott le az a tüntetés csütörtökön, amelyet a Babes-Bolyai Tudományegyetem két elbocsátott oktatója melletti szolidaritásból szerveztek Kolozsváron.

A kolozsvári megmozduláson rendőrségi források és a helyszínen tartózkodó több újságíró szerint 400-500-an vettek részt, a szervezők szerint azonban a megjelentek száma elérte az ezret. A békés tüntetésen a szervezők felolvasták az Európai Parlament három magyar képviselőjének a közös levelét. A magyar politikusok felszólították Romániát, hogy teljesítse a kisebbségi jogok terén előírt kötelezettségeit, az egyetem vezetőségétől pedig azt követelik, hogy hajtsa végre a többnyelvű feliratozásra vonatkozó, egy éve hatályban lévő rendeletét.

Nem román–magyar konfliktus?

A tüntetést szervező négy ifjúsági szervezet tagjai felolvasták a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több képviselőjének levelét, valamint az Európai Parlament két kisebbségi képviselője, a dél-tiroli Michael Ebner és a katalán Ignasi Guardans Cambo szolidaritási üzenetét.

Az egyik kizárt oktató, Hantz Péter adjunktus felszólalásában hangsúlyozta: nem román–magyar konfliktusról van szó, hanem a BBTE kommunista mentalitású vezetősége és az európai szellemű tanárok közötti viszályról.

Szemtanúk szerint a tüntetés idején öt fiatal jelent meg a megmozdulás helyszínén, a kezükben tartott feliratokon az volt olvasható, hogy nem akarják a BBTE etnikai alapú szétválasztását, s hogy egyetértenek a két magyar adjunktus kizárásáról szóló döntéssel.

A csendőrség azonban megjelenésük után röviddel eltávolította az ellentüntetőket. Hasonló tiltakozó akciót szerveztek csütörtökön Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredán és Gyergyószentmiklóson is. Mintegy kétszáz ember gyűlt össze Sepsiszentgyörgyön a prefektúra épülete előtt.

Multikulturalitás vagy diktatúra

A táblákon az volt olvasható: „Kovácsot és Hantzot vissza az egyetemre!”, „Földrajzot és történelmet magyarul!”, „Önálló állami magyar egyetemet akarunk!”, „Vissza a Bolyai Egyetemet!”, „Magyar egyetemet a mi adónkból!”. A megmozduláson az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és több civilszervezet egyaránt képviseltette magát.

A tüntetők tiltakozó nyilatkozatban bírálták a BBTE rektorátusának a „multikulturalitás leple alatt” alkalmazott „diktatórikus” módszereit, hangsúlyozva, hogy az egyetem vezetése szabotálja a magyar oktatást érintő határozatok végrehajtását.

Csíkszeredán százötvenen-kétszázan vettek részt a megyeháza előtti téren rendezett tüntetésen. Többek között Sógor Csaba szenátor az összefogás fontosságát hangsúlyozta felszólalásában. A jelenlévők közösen imádkoztak. Az EMI-s fiatalok román és magyar nyelven fogalmazták meg követeléseiket.

Békés tüntetést szerveztek Gyergyószentmiklóson a Gyergyói Fiatal Fórum és a Gyergyói Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács tagjai. Mintegy százötvenen hallgatták meg az öt magyar parlamenti párt közös nyilatkozatát, Böjte Csaba szerzetes és Hantz Péter levelét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.