Nagyvilág

Kettészakadt a kormányzó román liberális párt

Bekövetkezett a kormányzó román liberális párt kettészakadása, a párt elnöke csütörtökön új párt alapítását jelentette be.

Theodor Stolojan pártelnök, volt kormányfő sajtótájékoztatóján közölte, hogy a “liberális elvek megmentésére” új pártot alapít, a Liberális Demokrata Pártot (PLD), amely megkísérli egyesíteni a jobbközép erőket, vagyis felújítani a szövetséget a kormánykoalíció másik nagy pártjával, a Traian Basescu államfő vezette Demokrata Párttal (PD).

Stolojan egyúttal elítélte azt a módot, ahogyan Calin Tariceanu kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke “megszabadult a legjobb liberális minisztertől”, vagyis a mezőgazdasági tárcát vezető Gheorghe Fluturtól.

“Nagyon hozzávetőleges felmérések szerint a PNL tagjai gyorsan rá fognak jönni arra, hogy nálunk a helyük” – jelentette ki Stolojan. A sajtóértekezleten a több parlamenti képviselő és volt miniszter által körülvett politikus azt mondta: a PNL “elárulta” a PD-vel való szövetségét.

Az új párt azonban fel akarja újítani ezt a partnerséget, amiben már 20 parlamenti képviselőre és 8 szenátorra, a PNL 8 megyei szervezetére és 11 ezer 500 párttagra biztosan számíthat. A PLD megalapításával annak a veszélynek a megállítása a céljuk, hogy a közvélemény összetévessze a liberalizmust a “liberális olajoligarchiával” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik