Nagyvilág

Beiktatták a NATO új európai főparancsnokát

A ceremóniára a NATO katonai főhadiszállásán, a dél-belgiumi Mons városa közelében került sor. Bantz J. Craddock egy másik amerikai tábornokot, James Jonest váltja e tisztségben.

A NATO európai főparancsnoka (s ezzel gyakorlatilag az egész szövetség katonai erejének legfőbb irányítója) a hagyományoknak megfelelően mindig amerikai tábornok – míg a NATO politikai “főnöke”, főtitkára európai politikus. Ez utóbbi tisztség betöltője, Jaap de Hoop Scheffer a ceremónián meleg szavakkal méltatta Jones tábornok tevékenységét, akinek parancsnoksága alatt – mint mondta – a NATO jelentős katonai és politikai átalakulásba kezdett, s egyben kibővült Kelet-Európa felé. Jones 2003 januárjában vette át ezt a feladatot, s 2004 márciusában hét új tagállam vált a katonai szövetség tagjává.


A katonai szövetség immár nem ugyanaz, mint ami korábban volt, s hogy a NATO-nak meg kell tanulnia a hagyományos ellenfél, a Varsói Szerződés megszűnése után kialakult “aszimmetrikus világban” működni – hangsúlyozta a nyugdíjba vonuló Jones, utalva arra, hogy a terrorista veszélyt sokkal nehezebb feltérképezni, mint a korábbi katonai fenyegetést.

Az 57 éves Craddock tábornok eredetileg harckocsizó volt. 2002 és 2004 között Donald Rumsfeld akkori amerikai védelmi miniszter egyik tanácsadójaként szolgált, majd az Egyesült Államok déli katonai parancsnokságának vezetőjévé nevezték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik