Nagyvilág

Tiltakoznak az utasok “terrorista-pontszámai” ellen

Az amerikai biztonsági hatóságok minden, az Egyesült Államokba látogató személyhez "terrorista-pontszámot" rendelnek. Az évek óta működő, de csak nemrégen nyilvánosságra került program ellen jogvédő szervezetek és kongresszusi politikusok is tiltakoznak.

A The Christian Science Monitor című amerikai lap szerint a belbiztonsági minisztérium a terrorellenes küzdelem kulcsfontosságú elemének tartja az immár negyedik éve működő rendszert, amelynek az a lényege, hogy minden utazót besorolnak az alapján, milyen fenyegetést jelenthet az Egyesült Államokra nézve.

A minisztérium vámügyi és határvédelmi osztálya mind az amerikai, mind a külföldi utasokhoz “terrorista-pontszámot” rendel egy hosszú szempontrendszer alapján, amelyben például olyan tényezők szerepelnek, hogy valaki melyik országból utazik Amerikába, retúrjegyet vásárol-e és készpénzzel fizet-e vagy sem. Olyan információkat is eltárolnak állítólag minden be- és kiutazóról – történjék a határátlépés vízi, légi úton vagy szárazföldön -, hogy hova ülnek a repülőgépen, milyen menüt rendelnek vagy milyen autóval közlekednek.

A tárca, amely kongresszusi jóváhagyás és a nyilvánosság megkerülésével működtette a pontozásos értékelési rendszert, meg van győződve arról, hogy Amerika biztonsága a tét. Az illetékesek szerint ez egy fajta kiegészítő elektronikus államhatár, amelyen a terroristák és a bűnözők még azelőtt fennakadhatnak, hogy a tényleges határt elérnék.

Kongresszusi politikusok, jogvédők és utazási irodák is tiltakoznak, szerintük a személyiségi jogok példátlan megsértéséről van szó. Az automatikus célkereső rendszernek (ATS) nevezett utasértékelés ellen európai vezetők is tiltakoztak már azon az alapon, hogy sérti az Amerika és az EU közötti megállapodást a személyiségi jogok védelméről.


A tiltakozások egy novemberi kormányzati feljegyzés napvilágra kerülése nyomán kezdődtek el: kiderült, hogy a korábban közölttel szemben nemcsak a szállítmányokat, hanem az embereket is értékelik a terrorista fenyegetés szemszögéből. A kritikusoknak egyik legfőbb aggodalma az, hogy senki nem tudhatja meg, milyen besorolást kapott; és ehhez az adathoz az összes amerikai kormányzati hivatal hozzáférhet, sőt bizonyos esetekben még magáncégek is megszerezhetik a pontszámokat, amelyeket 40 évig tárol a belbiztonsági minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik