Nagyvilág

Szorul a hurok az iraki al-Kaida nyaka körül

Végeztek az iraki biztonsági erők Abu Tahával, az iraki al-Kaida vezérének egyik helyettesével – jelentette be szerdán Muaffak ar-Rubai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Rubai közlése szerint Tahát néhány nappal ezelőtt ölték meg a biztonsági alakulatok, a műveletről részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra. A tanácsadó hangoztatta, hogy szorul a hurok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyát vezető Abu Ajjúb al-Maszri nyaka körül, akinek már több társát őrizetbe vették, egy másik helyettese, Abu Omar al-Farúk pedig idén szintén életét vesztette.

Az egyiptomi származású Abu Ajjúb al-Maszri feltehetően azután vette át az iraki al-Kaida vezetését, hogy a szervezet előző vezére, a jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávi júniusban amerikai légi csapásban életét vesztette.


A biztonsági erők az Anszár asz-Szunna lázadócsoport tagjainak nyomában járnak – közölte Rubai. A csoport központja a tanácsadó szerint Szíriában található. Az Anszár asz-Szunna a legnagyobb iraki szunnita felkelőcsoportok egyike, feltehetően kapcsolatban áll az al-Kaidával, s számos támadás elkövetőjeként és túszok kivégzőjeként jelentkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik