Nagyvilág

Tüntetnek a kolozsvári magyar oktatók kizárása ellen

Tüntetést hirdettek meg Erdélyben a Babes-Bolyai Tudományegyetem(BBTE) két magyar oktatójának kizárása elleni tiltakozásként.

Kedden egy Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón Pósa Tibor, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke bejelentette, hogy csütörtökön délután ötkor Kolozsvár központjában, a Farkas utcában tüntetést szerveznek a Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusoknak a BBTE oktatói testületéből való kizárása ellen.

A két oktató menesztéséről az egyetem szenátusa határozott múlt héten, azt követően, hogy Hantz Péter megpróbált magyar nyelvű táblákat is elhelyezni a kolozsvári egyetem több épületében. A megmozdulást hirdető felhívásban a szervezők emlékeztetnek, hogy a kolozsvári egyetemen annak ellenére sincsenek többnyelvű feliratok, hogy az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a szenátus korábban elfogadott egy erre vonatkozó határozatot.

Megfigyelők szerint a két oktató kizárása legutóbb az 1990-es évek elején tapasztalt szolidaritást váltott ki a romániai magyar közösségben. A Transindex internetes hírportál egy közleményt tett közzé, amelyben elítéli a két oktató kizárását. A szöveget Romániából és Magyarországról körülbelül tízezren írták alá.

Korábban az erdélyi magyar történelmi egyházak, neves erdélyi magyar akadémikusok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Szövetség vezetői is tiltakoztak, és kérték, hogy vonják vissza a két oktató menesztését kimondó szenátusi határozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik