Nagyvilág

Nem zárja ki az Irán elleni háborút Rumsfeld utódja

Ellenez egy esetleges Irán elleni háborút Robert Gates kijelölt amerikai védelmi miniszter, de "abszolút végső megoldásként" nem zárja ki egy ilyen akció lehetőségét.

“Drámai következményekkel járna egy Irán elleni katonai támadás” – mondta a védelmi tárca leendő vezetője kedden a kinevezése előtti washingtoni szenátusi meghallgatáson. Egy Irán vagy Szíria elleni támadás minden valószínűség szerint súlyosbítaná az iraki helyzetet, fokozná az Amerika-ellenességet és komoly feszültségeket okozna az Egyesült Államok és a térség összes állama között – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok megnyeri-e az iraki háborút, lakonikus “nemmel” felelt.

Gates – aki az iraki háborús politika atyjának tekintett Donald Rumsfeldet váltja fel a Pentagon élén – kifejtette: a status quo elfogadhatatlan. Visszatekintve úgy vélekedett: a jelenlegi válsághelyzetet az idézte elő, hogy Amerika elégtelen számú katonával hajtotta végre az inváziót és kísérelte meg stabilizálni az országot a háború első szakasza után.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori igazgatója, a Bush-család 63 éves barátja úgy látja, hogy az iraki háború még egy-két évig fog tartani. A következő egy-két év viszont meghatározó lesz az iraki nép és a jövendő amerikai elnök számára is: el fog dőlni, lassan javul-e a helyzet Irakban és a térségben, vagy pedig tűzbe borul a régió, amire valós esély van.

Az új miniszter – akinek jelölését a szenátus szinte bizonyosan megerősíti – világossá tette: tisztában van azzal, hogy mindenekelőtt az iraki háború megoldását várják tőle, ez lesz a legfontosabb feladata. Ennek kapcsán nyitottnak mondta magát az új ötletekre. Kinevezése után azonnal konzultálni fog az iraki csapatokat irányító parancsnokokkal, és politikusokkal a jövőben folytatandó stratégiáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik