Nagyvilág

Katonai puccs Fidzsin

A Fidzsi-szigetek katonai főparancsnoka kedden bejelentette, hogy a hadsereg átvette a végrehajtó hatalmat a Csendes-óceán déli medencéjében fekvő szigetországban.

Frank Voreqe Bainimarama főparancsnok sajtótájékoztatón közölte a fővárosban, Suvában, hogy felruházta magát az elnöki jogkörrel, és meneszti a kormányt, majd rövidesen kinevez egy ideigleneset. Azt ígérte, hogy hamarosan visszaadja az elnöki hatalmat Ratu Joseph Iloilo megválasztott elnöknek, és a lehető leghamarabb új választásokat ír ki.

Laisenia Qarase miniszterelnök és kormányának több tagja a kormányfői rezidencián tartózkodik, amelyet körülvettek a hadsereg alakulatai. A kormányfőnek még sikerült egy kereskedelmi rádióban üzenetet intéznie népéhez. Mint elmondta, olyan választás elé állították, hogy vagy lemond, vagy teljesíti a puccsisták vezetőjének, a hadsereg főparancsnokának követeléseit. Kijelentette, hogy egyikre sem hajlandó. Iloilo elnök bejelentette: nem támogatja a hadsereg hatalomátvételi kísérletét, és a hadsereg eljárását alkotmányellenesnek tartja.

Az ország két nagy szomszédja – Ausztrália és Új-Zéland – elítélte a választott kormány erőszakos megbuktatásának kísérletét. Figyelmeztették a Fidzsi-szigeteken tartózkodó állampolgáraikat, hogy biztonságuk érdekében mielőbb hagyják el az országot. Kilátásba helyezték, hogy megszakítják katonai kapcsolataikat a Fidzsi-szigetekkel, és beutazási tilalmat léptetnek érvénybe az ottani puccs vezetői ellen.

Az Európai Unió Fidzsi-szigetekre delegált választási megfigyelő missziójának vezetőjeként komoly aggodalommal figyeli a szigetországban történt katonai puccsot Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselő az MTI brüsszeli irodájához kedden eljuttatott közleménye szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik