Nagyvilág

Topolánek nem kér a szociáldemokratákból

Mirek Topolánek, megbízott cseh polgári demokrata kormányfő azt szeretné, ha a jobbközép pártok alakítanának kormányt és a szociáldemokraták pedig ellenzékben maradnának.

Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke a nyilatkozatra reagálva hétfőn bejelentette: ha december 15-ig nem születik megállapodás az új kormányról, pártja kivonul a tárgyalásokról és a saját útját fogja járni.

“A legjobb megoldásnak azt tartanám, ha a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nem lenne tagja a kormánynak, de részt venne a kormányprogram kidolgozásában és ellenzékből támogatná a kabinetet” – jelentette ki Topolánek vasárnap este a Prima kereskedelmi televízióban.

“Támogatnék egy megállapodást a konstruktív ellenzékiségről” – pontosította a Polgári Demokratikus Párt (ODS) vezette kormány és a CSSD viszonyát Topolánek, akinek első kormányalakítási kísérlete megbukott. A második körben az ODS elnöke a kommunistákon kívül mind a négy parlamenti párttal tárgyal. Nyilvánvaló azonban, hogy a belpolitikai patthelyzet megoldásának kulcsa a két legnagyobb párt, az ODS és a CSSD megállapodásának a függvénye.

“A kormányt a volt hárompárti koalíció (ODS, kereszténydemokraták, zöldek) alkothatná. Ez programbeli és gondolati szempontból is logikus” – vélte Topolánek, akinek pártja júniusban megnyerte a képviselőházi választást, de hat hónap alatt sem volt képes stabil kormányt felállítani. Éppen a hárompárti projekt volt az, amely az első körben megbukott. A probléma lényege, hogy a baloldalnak és a jobboldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban. Jirí Paroubek, szociáldemokrata pártelnök Topolánek elképzelését egyértelműen visszautasította.

“Ez nem lenne más, mint egy újabb ellenzéki szerződés, csak fordított sorrendben. A CSSD számára sokkal rosszabb megoldás az ellenzéki szerep, mint a kormánytagság” – reagált Topolánek kijelentésére a volt miniszterelnök. Paroubeknek meggyőződése, hogy pártja jóval többet tud elérni kormánytagként mint az ellenzéki pozícióban.

“Amennyiben december 15-ig nem születik megállapodás az új kormányról, a CSSD kivonul a tárgyalásokról és a saját útját fogja járni” – nyilatkozta Paroubek hétfőn a Novinky.cz internetes hírportálnak. “Bízom abban, hogyha Topolánek most is megbukik és harmadik kormányalakítási kísérletre kerül sor, akkor a CSSD kap lehetőséget és sikerül kormány alakítania” – szögezte le Paroubek, aki a beszélgetésben a polgári demokratákra hárította a felelősséget azért, hogy az országnak immár hat hónapja nincs stabil kormánya. Hangsúlyozta: a CSSD azon lesz, hogy sikerüljön a megállapodás az ODS-sel, s mihamarabb felálljon az új kormány.

A két nagy párt és kisebb partnereik már a múlt héten megállapodtak abban, hogy szerdáig kijelölik a jövőbeni kormányprogram legfontosabb tematikai területeit és meghatározzák a legfontosabb feladatokat. Ezeket aztán várhatóan december 11-én a pártvezetők is megvitatnák, s eldöntenék, hogyan tovább.

A cseh médiák szerint az újabb éles vita jól szemlélteti, hogy a két nagy párt álláspontja között továbbra is nagyok az eltérések és a különbségek, s az optimista nyilatkozatok ellenére is nehéz elképzelni, hogy Csehországnak rövidesen stabil kormánya legyen. Topolánek néhány hete úgy vélte, hogy Mikulásig felállhatna az új cseh kormány. Ennek azonban ma már semmiféle realitása nincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik