Nagyvilág

Pozíciókat vesztett az MKP Szlovákiában

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kevesebb polgármestere és önkormányzati képviselője lesz, de a veszteség nem jelentős. Slota tizenhat év után vesztett Zsolnán. A borúlátó várakozásokra rácáfolva, aránylag magas számban mentek el szavazni, a választásra jogosultak 47,65 százaléka élt demokratikus jogával.

Az Országos Választási Bizottság és a Szlovák Statisztikai Hivatal vasárnap délután hirdette ki az előző nap megtartott voksolás eredményeit. Feltűnő, hogy míg a városokban a részvétel mindössze 36,76 százalék volt, addig a falvakon a jogosultak 61,93 százaléka ment el választani. Kassán mindössze 26,5, Pozsonyban 32,75 százalékos volt a részvétel. A legmagasabb részvétel egy barsi szlovák faluban, Kövesmocsáron (Mociar) volt: a jogosultak 98 százaléka szavazott. Nem hivatalos adatok szerint az ország vegyesen lakott délvidéki területein a magyar nemzetiségű választók részvételi aránya ennél is magasabbnak mutatkozott, de erről elkülönített, hivatalos adat nincs.

Robert Fico miniszterelnök az Irány – Szociáldemokrácia (Smer SD) elnöke már az eredmények kihirdetése előtt a saját pártját a választások győztesének nevezte, jóllehet a nyolc megyeszékhely közül csak két helyen, az ellenzéki pártok pedig öt megyeszékhelyen győztek. Eperjesen a függetlenként indult, de jobboldalinak számító Pavol Hagyarit lesz a polgármester.


MKP: 215 polgármesteri szék

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a hivatalos eredmény szerint 215 helységben lesz polgármestere: ez tizennyolccal kevesebb, mint az előző ciklusban volt. A párt közel kétezer jelöltje jutott be az önkormányzatokba. Számuk szintén kevesebb, mint korábban volt, de ide tartozik, hogy sok helységben eleve karcsúsították a testületeket.

Bugár Béla MKP-elnök szerint a veszteség nem jelentős. Az MTI-nek Bugár úgy nyilatkozott vasárnap, hogy valójában nagyobb veszteségekre számítottak. Elsősorban azért, mert a magyar párt a nyáron nyolc év kormányzati szerepvállalás után ellenzékbe került, a három szlovák kormánypárt, különösen Robert Fico pártja pedig erőteljesen igyekezet teret nyerni a nemzetiségileg vegyesen lakott területeken. Bugár szerint az önkormányzati szintű magyar térvesztés súlyos érvágást jelentett volna.

Az igazsághoz tartozik, hogy a jelzetteknél több városban és községben lesz magyar nemzetiségű az új polgármester. Több helyen ugyanis nem az MKP színeiben, hanem – esetenként az MKP-tagságot felfüggesztve – függetlenként indultak és győztek magyarok, köztük olyanok is, akik az előző ciklusban még az MKP jelöltjeként győztek. Ilyen például Bastrnák Tibor, aki Révkomáromban ismét elfoglalhatja a polgármesteri széket. Az MKP több városban is megtartotta korábbi polgármesterét. A Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen Pázmány Péter negyedszer, Szepsiben Zachariás István ötödször is megőrizte a székét. Somorján Domsitz Károlyt, Tornalján Dubovszky Lászlót, Füleken Agócs Józsefet, Gútán Horváth Árpádot újraválasztották.

Slota elbukott

A szombaton lezajlott önkormányzati választások legnagyobb figyelmet keltő fejleménye, hogy a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota, a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke tizenhat év után kibukott Zsolna (Zilina) polgármesteri székéből, jóllehet, legyőzhetetlennek tartotta magát.

Pozsonyban ismét a jobboldali pártok jelöltje, Andrej Durkovsky, Kassán is a jobboldal, így az MKP által is támogatott Frantisek Knapík lett ismét a főpolgármester.

A 2903 megválasztott főpolgármester és polgármester közül 895 független jelöltként győzött a szlovákiai választásokon.

A különösebb rendbontás nélkül lezajlott önkormányzati választásokon hackerek támadták meg a Szlovák Statisztikai Hivatal – még vasárnap este is hozzáférhetetlen – honlapját, ezért menet közben a részeredményeknek csupán egy jelentéktelen töredéke került nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik