Nagyvilág

Megválasztották Milosevics utódját

A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) hétfő hajnalig tartó belgrádi kongresszusán Ivica Dacicot, a párt főtanácsának elnökét választotta Milosevic utódjává.

A mára nem túl jelentős politikai erővé soványodott – kormányon kívüli, de Vojislav Kostunica kormányát a parlamentben támogató – egykori kormánypárt több mint kétezer küldötte Ivica Dacicot, a párt főtanácsának elnökét választotta a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében március 11-én elhunyt, háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milosevic utódjává. A kongresszus résztvevői külön határozatot is hoztak, amelyben a népirtásoktól tarkított délszláv háborúk egyik kirobbantójának „elévülhetetlen történelmi érdemeit” méltatták.

Ivica Dacic a kongresszuson elmondott beszédében az általa az ország egyetlen baloldali pártjaként jellemzett SPS céljaként jelölte meg a szabad, szuverén, demokratikus, gazdaságilag fejlett és a társadalmi igazságosságot. Leszögezte, hogy Szerbia épségét meg kell őrizni, s Koszovónak örökre Szerbián belül kell maradnia.


A szerbiai szocialistáknak Dacic szerint minden lehetséges eszközzel védeniük kell a boszniai Szerb Köztársaságot, amelyet a Bosznia-Hercegovina másik részét alkotó bosnyák–horvát föderáció részéről a felszámolás veszélye fenyeget. Egyetlen, többségében nemzeti kisebbség által lakott területen élő szerbet sem érhet fenyegetés – jelentette ki Dacic. Tűrhetetlennek nevezte azt, ami Hágában Vojislav Seseljjel, a szerb radikálisok vezérével történik, hozzátéve, hogy ha pártján múlik, nem adnak ki több szerbet a Nemzetközi Törvényszéknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik