Nagyvilág

Erősítést küldenek a forrongó Bejrútba

Erősítésként újabb katonákat vezényelt Bejrútba a libanoni hadsereg hétfőn, mert egy síita tüntető meggyilkolása miatt attól tartanak, hogy a kormányellenes megmozdulások esetleg felekezetközi erőszakhullámba torkollhatnak.

Biztonsági források közlése szerint a hadsereg azokban a szunnita városnegyedekben erősítette meg egységeit, amelyeken keresztül Bejrút központjába vonulnak a Hezbollah síita mozgalom hívei, hogy a kormányszékház előtt a Nyugat támogatását élvező kabinet távozását követeljék.

A szóban forgó negyedekben vasárnap napközben már több incidens történt, a szunnita lakosok és a síita tüntetők kövekkel dobálták egymást, helyenként botokkal és késekkel hadakoztak. Az összetűzések csúcspontjaként vasárnap este lelőttek egy síita fiatalembert, aki éppen hazafelé tartott a Bejrút központjában péntek óta tartó kormányellenes tüntetésről. A férfit akkor érte a halálos lövés, amikor az otthonához közeli szunnita negyedben – a Szíria befolyását ellenző kormánytöbbség egyik fellegvárában – lövöldözés tört ki; egyelőre nem tudni, ki kezdeményezte a tűzpárbajt.

Az ellenzék az incidensek dacára sem kíván lemondani a Fuád Szinjóra vezette kormány megdöntésének szándékáról, s hétfőre újabb tüntetést szervez. Számos libanoni politikus és megfigyelő attól tart, hogy a Szíria-barát és a szíriai befolyást ellenző erők közötti feszült légkörben az indulatok felekezeti erőszakba is torkollhatnak. Libanon a múlt században már két polgárháborút is elszenvedett.

Ebben a feszült légkörben kereste egynapos libanoni látogatásán a válságból való kilábalás lehetőségét Amr Músza, az Arab Liga főtitkára, aki elutazása előtt arra figyelmeztetett, hogy a helyzet még rosszabbra is fordulhat. Músza, aki libanoni vezetőkkel, köztük a Hezbollah tisztségviselőivel tárgyalt, úgy fogalmazott, hogy közvetítési erőfeszítései még az elején tartanak, ám némi reménnyel kecsegtetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik