Nagyvilág

Chávez győzött Venezuelában

A vártnak megfelelően Venezuelában Hugo Chávez a szavazatok majd nyolcvan százalékának az összeszámlálása alapján meggyőző előnnyel vezet a vasárnap megrendezett elnökválasztáson, és gyakorlatilag már győztesnek tekinthető, vagyis legkevesebb további hat évig a dél-amerikai ország államfője maradhat.

Chávez már be is jelentette a győzelmét. A leköszönő-új elnök a voksok 61,35 százalékát szerezte meg, míg ellenfelére, Manuel Rosales, a nyugati Zulia állam kormányzójára a választok 38,39 százaléka szavazott – közölte az országos választási bizottság.

Elemzők szerint újabb győzelme után Chávez kiterebélyesíti “baloldali forradalmát”, amely a földterületek államosítását, a külföldi olajberuházások feletti ellenőrzés további kiterjesztését jelentené.

Chávez azt tervezi, hogy egy párttá formázza a kormányát adó 24 párti tömörülést. Sokan tartanak attól, hogy a politikus egyfajta kubai mintájú államot építhet ki Dél-Amerika kőolajban leggazdagabb országában. Chávez viszont határozottan cáfolja, hogy fel akarja számolni az ellenzéki pártokat. Ugyanakkor már korábban közölte, hogy megválasztása esetén népszavazást írna ki az elnöki mandátumokra vonatkozó időkorlátok eltörlése végett.

Chávez 1998-ban nyerte meg először az elnökválasztást, 2000 januárjában a szavazók ismét megerősítették hivatalában. Két évvel később sikeresen átvészelt egy államcsínyt, amely az ellenzék és a hadsereg összefogásából indult. Az Egyesült Államok – legalábbis szóban – támogatta a puccsot.

Chávez és kormánya az olajbevételekből finanszírozott szociális, egészségügyi és oktatási programok sorának köszönheti népszerűségét a szélesebb néprétegek körében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik