Nagyvilág

Kilépett a román kormányból a Konzervatív Párt

Kilépett a román koalíciós kormányból a különben csekély támogatottsággal rendelkező romániai Konzervatív Párt (PC). A bejelentése szerint: a párt miniszterei távoznak a kabinetből, de parlamenti képviselői továbbra is támogatni fogják a Tariceanu-kormányt.

Daniela Popa, a PC szóvivője közölte, hogy Bogdan Pascu miniszterelnök-helyettes és Codrut Seres ipari és gazdasági miniszter távozik a kormányból, mert a párt nem kapott elegendő támogatást a koalíciós partnerektől a nyereségadó és az élelmiszerekre kirótt adó csökkentésére vonatkozó javaslatához. Mindemellett a PC parlamenti képviselői továbbra is támogatni fogják Calin Popescu Tariceanu kormánypártját a politikai stabilitás megőrzése érdekében.

A Konzervatív Párt döntésének előzményeihez tartozhat a Romániában kitört privatizációs “kémbotrány”, amelybe Codrut Seres minisztériuma is belekeveredett. Romániában csütörtökön privatizációs titkok kiszolgáltatása miatt tartóztattak le négy személyt: két, privatizációval foglalkozó kormányilletékest – egyikük Seres minisztériumából való -, és két külföldi állampolgárt, a Credi Suisse First Boston Európa bank alkalmazottját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik