Nagyvilág

Kétszáznál több magyar polgármestert választottak Szlovákiában

Jelentős veszteségek nélkül őrizte meg eddigi önkormányzati pozícióit a szombaton lezajlott szlovákiai önkormányzati választásokon a Magyar Koalíció Pártja (MKP).

“Most, amikor a Fico-kormány mindent tarol, ez igen jó eredmény” – mondta Bugár Béla, a párt elnöke. Az MKP nem hivatalos összesítése szerint ugyanis 217 helységnek ismét magyar nemzetiségű polgármestere lesz. Az előző ciklusban 16-tal volt több. Eddig a pártnak az önkormányzatok testületeiben 2050 képviselője volt, a következő időszakban 111-el lesz kevesebb, de tudni kell, hogy a mostani választásokon sok önkormányzat eleve “karcsúsította” képviselőtestületét.

“Nem tagadom: nagyobb veszteségre számítottunk, mert miután ellenzéki pozícióba kerültünk, a kormánypártok, elsősorban a Robert Fico vezette Smer erőteljesen igyekezett teret nyerni a nemzetiségileg vegyesen lakott területeken” – fogalmazott Bugár, és emlékeztetett arra, hogy sok helyen nem az MKP színeiben, hanem függetlenként indult magyar nemzetiségű politikus lesz a polgármester.

A vasárnap délelőtti részeredmények nagyon alacsony, valamivel harminc százalék fölötti részvételi arányt körvonalaznak, egyszersmind azonban azt is jelzik, hogy a vegyesen lakott járásokban az országos átlagnál jóval nagyobb volt a részvételi arány.

A nagyobb, döntően magyar többségű városokban, így Dunaszerdahelyen, Révkomáromban, Somorján, Szepsiben és Tornalján az MKP jelöltje győzött, döntően azok, akik az előző ciklusban is a polgármesteri székben ültek. A hivatalos eredményeket az Országos Választási Bizottság várhatóan vasárnap délután hirdeti ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik