Nagyvilág

400 halottja van a sárlavináknak

Több mint 800 halottja, illetve eltűntje van azoknak a Fülöp-szigeteki sárlavináknak, amelyeket az ország keleti részén végigsöpört Durian tájfun okozott - számolt be róla a helyi vöröskereszt vasárnap reggeli összesítése.

A szervezet tudomása szerint legkevesebb 406-an vesztették életüket és 398 embernek veszett nyoma. A halottakat a Mayon tűzhányó mellett találták, ahol csütörtök este, a Durian forgószél betörésekor a vulkáni hamu megcsúszása és a heves esőzések sárlavinákat indítottak el. A helyi polgári védelem egyik illetékese szerint azonban halálos áldozatok száma jóval magasabb lehet, mert kevés remény van arra, hogy az eltűnt embereket élve találják meg, mivel a sárlavinák egész falvakat temettek maguk alá.

A Durian helyenként 225 kilométeres óránkénti sebességgel csütörtökön csapott le a Fülöp-szigetekre. Pénteken tovább haladt Mindoro sziget felé, akkor már “csak” 150-180 kilométeres szelekkel óránként, majd elhagyta az országot a Dél-kínai tenger felé, és valószínűleg trópusi viharrá szelídül, mire hétfőn este eléri Vietnamot. A Durian már a negyedik tájfun a Fülöp-szigeteken az utóbbi három hónapban. Az év végéig még egy várható. A szeptemberi Xangsane tájfun 213 ember halálát okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik