Külföld

Tízezrek tüntettek a megszorítások ellen Rómában

admin
admin

2006. 12. 02. 18:31

Több tízezren tüntettek szombat délután Rómában az olasz jobboldal felhívására. Silvio Berlusconi volt kormányfő, aki egy hajszállal vesztette el a tavaszi parlamenti választásokat, jelentős részt vállalt a tüntetés megszervezésében, amelyet erődemonstrációnak szánt a Romano Prodi vezette balközép "adószedő kormány" ellen.

A jobboldal vezetőinek beszédei közép-európai idő szerint délután ötkor kezdődtek, de már két órával korábban több tízezren – a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (Forza Italia), a jobboldali konzervatív Nemzeti Szövetség és jobboldali populista Északi Liga – Szövetségi Olaszország, valamint az Alessandra Mussolini vezette szélsőjobboldali Szociális Akció csoport támogatói – gyülekeztek az olasz főváros három helyén. A római rendőrség szerint mintegy 80 ezren gyűltek össze, míg Roberto Calderoli volt igazságügy-miniszter, Berlusconi szövetségese a Sky24 televízióban azt mondta, hogy 1 millió támogatót várnak a Lateráni Szent János bazilika előtti térre. – “Ez üzenet Prodinak, hogy elegünk van az adóemelésekkel teli költségvetéséből” – mondta Calderoni.

A “Prodi hazugságait” jelképező Pinocchio-bábuk mellett “több szabadságot” és “kevesebb adót” feliratú molinókat feszítettek ki. A Romano Prodi vezette kormánykoalíció, amelyben jelen vannak a kommunisták is, jelentősen veszített népszerűségéből a 2007. évi költségvetés tervezete miatt, amely többek között adóemeléseket tartalmaz a közpénzek rendbetételére. Az államháztartási törvény 30 milliárd euró pótlólagos bevételt irányoz elő már jövőre a költségvetés GDP-arányos hiányának az euróövezetben előírt 3 százalékos szintre történő csökkentése érdekében. A törvénytervezet értelmében egyebek között a jelenlegi 100 ezerről 75 ezer euróra csökkenne a legmagasabb adókulccsal (43 százalék) sújtott jövedelem alsó határa.

Az államháztartási törvény miatt feszültségek vannak a kormánykoalícióban, de a jobboldalon Silvio Berlusconi múlt heti rosszulléte után szintén felmerültek a találgatások az esetleges utódlásáról. A 70 éves politikus egy Firenze közelében tartott gyűlésen lett rosszul, és több napig megfigyelésen kórházban tartották. A jobboldal vezető helyére pályázik Gianfranco Fini, a Nemzeti Szövetség vezetője és a kereszténydemokrata Pier Ferdinando Casini is.

“Mindenki úgy tesz, mintha a Piazza San Giovannira (a Szent János térre) szegezné a tekintetét, holott már másfelé pillant” – jegyezte meg szombaton a Corriere della Sera című olasz napilap egyik vezércikkírója.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.