Nagyvilág

Sugárzás miatt visszatartottak egy finn gépet Moszkvában

Késleltették az orosz hatóságok szombaton a Finnair finn légitársaság repülőgépének Moszkvából Helsinkibe indulását, mert a normálisnál magasabb értékű sugárzást érzékeltek a fedélzetén.

Az Airbus A319-es több órán át vesztegelt a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren. Az utasokat leszállították és sugárszennyezési szűrésnek vetették alá – jelentette az STT finn hírügynökség.

A Finnair légitársaság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a gépen végzett első mérések a szokásosnál valamivel magasabb sugárzási szintet jeleztek a megengedett tartományon belül. A későbbi, alaposabb mérések pedig már azt mutatták, hogy a sugárzás szintje megfelel a szokásosnak. “Az újabb vizsgálatok nem jeleztek megemelkedett sugárzási szintet” – mondta Taneli Hassinen szóvivő. Az Airbus végül megkapta a felszállási engedélyt és 70 utassal a fedélzetén visszaindult Helsinkibe.

A moszkvai hatóságok csütörtökön vezették be a külföldi légitársaságok gépeinek szigorított ellenőrzését az orosz repülőtereken, miután radioaktív anyagok nyomaira bukkantak a British Airways repülőgépein Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkos ügynök londoni halálát követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik