Nagyvilág

Óriáskártérítést fizet a „terroristának” az FBI

Szokatlan magas összegű, kétmillió dolláros kártérítést fizet az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy terrorizmus gyanúja miatt tévesen letartóztatott személynek, akitől még bocsánatot is kértek. A férfi kínzásról és megaláztatásról számolt be.

A The Christian Science Monitor „zavarbaejtően nagynak” nevezte a kártérítési összeget, azt pedig példa nélkül állónak, hogy az FBI bocsánatot kérjen valakitől téves letartóztatásért. Az amerikai nyomozóhivatal elismerte, hogy megalapozatlanul fogta el és zárta börtönbe az iszlám hitre áttért oregoni ügyvédet, Brandon Mayfieldet a 2004. márciusi madridi terrormerényletek után. Mayfield két hetet töltött fogdában terroristagyanús személyként annak ellenére, hogy a spanyol kormány úgy informálta az amerikaiakat, nincs köze a robbantásokhoz.

Az FBI elnézést kért a tévedésért, és kinyilvánította, nem vallási előítéletek miatt csukták le a férfit, aki korábban az amerikai hadseregben is szolgált, hadnagyi rangfokozatot ért el. A nyomozó hatóság biztosította az ügyvédet, hogy megsemmisítik az összes anyagot, amelyet titkos megfigyelése során készítettek róla otthonában és irodájában.

Brandon Mayfieldnek az FBI téves akciója után joga van ahhoz is, hogy megtámadja a terrorizmus elleni, úgynevezett Patriot-törvényt, amely szerinte alkotmányellenes, az alaptörvény negyedik kiegészítésébe ütközik. Ez a cikkely az állampolgárok indokolatlan ellenőrzését és letartóztatását hivatott megakadályozni. Mayfield szerint a terrorellenes törvény alapján a kormány a bűntény elkövetésének „alapos gyanúja” nélkül is őrizetbe vehet embereket.

„Szörnyű fájdalmakat okoztak, kínzásban és megaláztatásban volt részem” – mondta az ügyvéd, akivel szemben a fenyegetéseken kívül alvásmegvonást is alkalmaztak. Az ügyvéd szerint azért tartóztatták le, mert muszlim hitre tért és mert korábban több, terrorizmussal kapcsolatos perben járt el a védelem képviselőjeként.

Mayfieldet egy részleges ujjlenyomat-egyezés alapján fogták el a 2004. márciusi, 191 ember halálát követelő vonatrobbantások után. Az FBI heteken át nem volt hajlandó elfogadni a spanyol rendőrség közlését, hogy az ujjlenyomat nem Mayfieldtől származik. Az ügy kapcsán a Los Angeles Times arra mutatott rá, hogy a korszerű ujjlenyomat-egyeztetési módszereknek is meglehetősen magas a hibaszázalékuk. Simon Cole amerikai kriminológiaprofesszor szerint a hiba bekövetkezéséhez elég az, ha két embernek nagyon hasonló ujjlenyomata van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik