Nagyvilág

Kemény szigorítások a vízummentesség ára

Szigorított útlevél-ellenőrzéseket és repülőtéri vizsgálatokat, az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó külföldiek azonnali hazatelepítését helyezte kilátásba a vízummentességi program kiterjesztésével kapcsolatban az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS).

A minisztérium jegyzéket tett közzé azokról az intézkedésekről, amelyekkel – a vízummentességre pályázó államokkal együttműködve – erősíteni szándékoznak a vízum nélküli beutazásokat lehetővé tevő program biztonságán, és amelyek teljesítésével az érintett országok előbb csatlakozhatnak a programhoz. Az elektronikus utazás-jóváhagyási program keretében az Egyesült Államok előzetes információkat vár a vízummentes beutazókról, akiknek cserébe elektronikus úton fogják jelezni látogatásuk engedélyezését. Ez a modell Amerika és Ausztrália között már évek óta működik.

Washington adatcserét tervez az utasokról: információkat, segítséget kér attól az országtól, ahol a beutazó lakik. Azonnal jelenteni kell az elveszett vagy ellopott útleveleket. Azonnal haza kell telepíteni az illegálisan Amerikában tartózkodó külföldieket. Annak az országnak, amely az illegális bevándorló otthona volt, bele kell egyeznie, hogy fogadja a hazatoloncoltakat. A vízummentességet élvező országnak azonnal vissza kell fogadnia azokat az állampolgárait, amelyek Amerikában törvényt sértettek.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium ezen túlmenően a vízummentes körbe tartozó államokkal arra fog törekedni, hogy az utazási dokumentumok megfeleljenek az elfogadott normáknak. Az Egyesült Államok ösztönözni fogja ezeket az államokat, hogy gép által is olvasható, biometrikus adatokat tartalmazó útleveleket bocsássanak ki digitálisan bemásolt fotóval. Szorgalmazni fogják a kicserélt útlevelek megjelölését és a több útlevéllel utazók azonosítását.

Az Egyesült Államok ezenkívül biztonsági utaskísérőket kíván alkalmazni a nemzetközi járatokon, ebben is együttműködést vár el a vízummentes államoktól. Washington végül szigorú repülőtéri biztonsági vizsgálatokat, mindenekelőtt a poggyászok lehető legalaposabb átvilágítását követeli a szóban forgó országoktól. A minisztérium arról nem közölt semmit, meg kívánják-e változtatni azt az előírást, amely sok állam számára a legfőbb akadálya a vízummentes programhoz való csatlakozásnak: e szerint az elutasított vízumkérelmek aránya nem haladhatja meg a 3 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik