Nagyvilág

Litvinyenko-ügy: 33 ezer potenciálisan mérgezett utas

A British Airways közlése szerint Litvinyenko halálát okozó izotóp jelenlétét a Heathrow-n átvizsgált két repülőgégépen is észlelték.

A British Airways légitársaság két repülőgépén is kimutatták sugárzó anyag nyomait a Scotland Yard nyomozói, akik a polónium 210-es radioaktív izotóppal Londonban megölt egykori orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko halálának körülményeit vizsgálják.

A brit belügyminisztérium és a BA szerda esti londoni közleménye szerint összesen három repülőgépet vontak vizsgálat alá. Az egyik gép éppen Moszkvában volt, a másik kettő a londoni Heathrow repülőtéren.


Az első közlemények szerint a sugárzó anyag jelenlétét a Heathrow-n átvizsgált két gépen észlelték, de a British Airways szerint „nagyon alacsony intenzitású” sugárzásról van szó. Mindhárom repülőgép rendszeresen közlekedik a London–Moszkva útvonalon; a gépeket szerdán kivonták a forgalomból.


A légitársaság bejelentése szerint európai útvonalakon közlekedő, Boeing 767-es típusú repülőgépekről van szó. A három gép október vége és november vége között London Heathrow, valamint Moszkva, Barcelona, Düsseldorf, Athén, Larnaca, Stockholm, Bécs, Frankfurt, Isztambul és Madrid között teljesített járatokat. A három repülőgép a szóban forgó időszakban összesen 221 járatot bonyolított le a felsorolt városokba, és a British Airways összesen 33 ezer utasával igyekszik most felvenni a kapcsolatot.


Keresik az utasokat


Az érintett járatok időpontját és járatszámát a BA információs honlapján, az internetes címen lehet megtekinteni. A BA külön telefonszámot is megadott azon utasainak, akik az érintett járatokon repültek; külföldről az információs vonalat a (00 44) 191 211 3690 számon lehet elérni. A cég közölte ugyanakkor, hogy maga is megkezdte a felsorolt járatok utasainak felkutatását és kiértesítését.

Korábbi – nem megerősített – londoni sajtóértesülés szerint a Litvinyenko halálát okozó izotópot repülőgéppel, diplomáciai postazsákba rejtve csempészhették Oroszországból Nagy-Britanniába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik