Nagyvilág

Kórházban az éhségsztrájkoló Seselj

A hágai Nemzetközi Törvényszék kórházba szállíttatta szerdán Vojislav Seselj szerb ultranacionalista politikust, mert november 10-e óta tartó éhségsztrájkja immár súlyos veszélyt jelent az egészségére.

Seseljt a scheveningeni börtönkomplexum kórházába szállították át, hogy egészségi állapotát folyamatosan ellenőrizzék és szükség esetén az orvosok közbeléphessenek. Hága elővárosában, Scheveningenben található a Nemzetközi Törvényszék börtöne, és 2003 óta itt tartják fogságban Seseljt.

Refic Hodzic, a törvényszék szóvivője elmondta, hogy a táplálkozás és a gyógyszerek elutasításával Vojislav Seselj súlyos veszélynek tette ki egészségét. Kórházba szállításának elrendelésével a Nemzetközi Törvényszék azon kötelezettségének tesz eleget, hogy gyógykezelést biztosítson a scheveningeni börtönben őrzött foglyoknak.

Az 52 éves Vojislav Seselj a legerősebb szerb parlamenti párt, a Szerb Radikális Párt elnöke, és ő vezeti pártja listáját a jövő januárra kiírt szerbiai parlamenti választáson. A hágai Nemzetközi Törvényszéken hétfőn kezdődött meg pere, de nem jelent meg a tárgyaláson arra hivatkozva, hogy túl gyengének érzi magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik