Nagyvilág

Megnevezte Litvinyenko az esetleges megmérgezőjét

Londoni sajtóértesülés szerint olasz kapcsolatát gyanúsította megmérgezésével Alekszandr Litvinyenko egykori orosz titkosügynök, aki a szervezetébe került sugárzó anyagtól halt meg a múlt héten.

A The Sun című brit napilap szerdai kiadásában idézi Litvinyenko egykori szerzőtársát, az Amerikában élő Jurij Felstinszkij történészt, aki szerint az orosz titkosszolgálat (FSZB) dezertőr alezredese halálos ágyából, telefonon azt mondta neki: attól tart, hogy Mario Scaramella tette ételébe a mérgező anyagot. Litvinyenko szerint Scaramella idegesnek tűnt, és nem evett semmit a japán étteremben.

Scaramella az eddig ismert adatok szerint Litvinyenko együttműködő kapcsolata volt, és segédkezett az exügynöknek Anna Politkovszkaja független orosz újságíró meggyilkolásának felderítésében.


Litvinyenko és Scaramella november 1-jén ült be a londoni Piccadilly Circus egyik szusi-éttermébe, ahol az olasz állítólag egy dossziét adott át az FSZB volt ügynökének a Politkovszkaja-gyilkossággal kapcsolatos információkkal. Más londoni értesülések szerint Scaramella egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta.

A történész a The Sun szerint azt mondta: meggyőződése szerint Litvinyenko meggyilkolását az orosz titkosszolgálat tisztjei rendelték el, és figyelmeztetésül szánták a “dezertőröknek”, elsősorban is Borisz Berezovszkij Londonban élő pénzembernek, Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálójának, akit az orosz hatóságok csalás címén köröznek.

Scaramella ugyanakkor már korábban határozottan tagadta, hogy ő csempészte volna a sugárzó izotópot Litvinyenko ételébe, sőt közölte, hogy saját életét is félti, és orvosi kivizsgálásnak veti alá magát, kiderítendő, hogy nem mérgezték-e meg őt is. Scaramella állítólag az olasz parlament, kelet-európai volt szocialista országok titkosszolgálatainak olaszországi tevékenységét vizsgáló, úgynevezett Mitrohin-bizottságának tanácsadója.

Az olasz – londoni sajtóértesülések szerint – Nagy-Britanniában tartózkodik, egy őrzött vidéki házban, ahol a brit rendőrség már kihallgatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik