Nagyvilág

Húsz évet kapott az ETA logisztikai főnöke

Húsz év börtönbüntetésre ítélte az ETA baszk szakadár szervezet ellátási és beszerzési főnökét Párizsban a terrorizmus ügyeiben illetékes különleges törvényszék, amely tizennégy vádlott felett mondott ítéletet szerdán.

A fő vádlott, Asier Oyarzabal Txapartegui legkorábban húszéves büntetése kétharmadának leülése után bocsátható szabadon. Oyarzabal öt társát 17 évi, egyet pedig 13 évi börtönbüntetésre ítélt a bíróság, ugyancsak a kétharmados megkötéssel. A többi vádlott, köztük egy öttagú család esetében jóval enyhébb ítélet született, illetve két vádlott szökésben van.

A Párizsban november 17-én bíróság elé állított vádlottak a per első napjától kezdve elismerték, hogy az ETA logisztikai apparátusának tagjai. A főügyészség, amely fegyver- és lőszerraktárak fenntartásával, hamis iratok birtoklásával és erőszakkal kicsikart pénzek rejtegetésével vádolta őket, 25 évi szabadságvesztés kiszabását indítványozta Oyarzabal esetében, a többiekre pedig 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetést kért.

Asier Oyarzabal Txaparteguit, mozgalmi nevén “Baltzát”, aki 2000 szeptemberétől vezette a Baszk Haza és Szabadság (ETA) robbanóanyag- és fegyverbeszerző részlegét, 2001 szeptemberében vették őrizetbe a dél-franciaországi Daxban. Ezzel egy időben még további négy feltételezett ETA-tagot vettek őrizetbe, és az akciók során a francia rendőrök egymillió frank készpénzt, egy számítógépet és számos floppyt, 20 detonátort, fegyvereket, franciaországi lőszerraktárak térképeit és hamis személyazonossági igazolványokat találtak.

Asier Oyarzabal Txaparteguit 2005 júniusában már elítélték húsz évi börtönbüntetésre azért, mert 1999-ben több mint nyolc tonna robbanóanyagot lopott a nyugat-franciaországi Plévin városban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik