Nagyvilág

Ciprus miatt bukhat a török tagság

Az EU külügyminiszterei december 11-én hoznak végleges döntést Törökország csatlakozási tárgyalásainak részleges felfüggesztéséről. A török kormányfő szerint ez alapjaiban ásná alá a tárgyalásokat.

Törökország 2005 júliusában írta alá azt a jegyzőkönyvet, amely kiterjeszti az EU-val fennálló vámunióját a 2004-ben csatlakozott tíz új országra, köztük a görögök lakta Ciprusi Köztársaságra, amelyet Ankara nem ismer el. Törökország nem hajlandó alkalmazni a megállapodást Ciprusra, és csak azzal a feltétellel nyitná meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek előtt, ha megszűnne a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni nemzetközi embargó.


Szigorodhat a helyzet

A finn EU-elnökség hétfőig próbált közvetíteni a török-ciprusi vitában, de nem sikerült áttörést elérnie. Tuomioja már akkor arra figyelmeztetett, hogy a kudarcnak mindenképpen lesz következménye. A JP Morgan londoni befektetési csoport isztambuli főközgazdásza szerdán úgy vélekedett, hogy amennyiben az EU tíznél kevesebb fejezet tárgyalását függeszti fel, az jelen pillanatban piacbarát intézkedésnek minősülne, mert a külföldi befektetők többsége a csatlakozási tárgyalások teljes felfüggesztésétől tartott.

A török pénzügyi szakemberek ugyancsak a vártnál jobbnak mondták a brüsszeli hírt. Brüsszelben ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a tagországok vitájában tovább szigorodhat a bizottsági ajánlás, mert számos tagállam – köztük a meghatározó Franciaország és Németország – keményebb hangú fellépést tart szükségesnek Ciprus érdekében.

Még egy esély

A török kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a tárgyalások felfüggesztését. A NATO-csúcson Rigában tartózkodó Recep Tayyip Erdogan Erdogan nem várt ilyen döntést, amely szerinte aláássa a 2005 októberében megkezdett uniós csatlakozási tárgyalásokat. Egemen Bagis miniszterelnöki tanácsadó az NTV-nek úgy nyilatkozott, hogy Törökország „senkinek sem engedi meg, hogy lábbal tiporja jogait”, és közölte: a török vezetők megpróbálják elkerülni a tárgyalások részleges felfüggesztését.

Közben Ahmet Necdet Sezer török köztársasági elnök megvétózta azt az EU által követelt törvényt, amely javítaná az ország nem muzulmán vallási kisebbségeinek tulajdonjogát. A török parlament a hónap elején fogadta el a jogszabályt, amely azonban elmaradt az EU várakozásaitól A december 11-i uniós külügyminiszteri találkozó előtt Matti Vanhanen finn kormányfő még egy próbálkozást tesz a ciprusi-török vita rendezésére, és ennek érdekében pénteken személyesen keresi fel Ankarát. Uniós diplomaták azonban kételkednek abban, hogy sikerül rábírni Ankarát nagyobb engedékenységre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik