Nagyvilág

Bush vízummentességet ígért a cseheknek

George Bush amerikai elnök Rigában Vacláv Klaus cseh köztársasági elnökkel való találkozóján ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok eltörli a cseh állampolgárokra és a más új európai uniós tagállamokra vonatkozó vízumkötelezettséget.

Klaus elmondta, hogy Bush elnök attól tart, az ügy körül lesznek még bonyodalmak az amerikai kongresszusban. Bush elnök a hét elején Tallinnban úgy nyilatkozott, együtt kíván működni a kongresszussal, hogy bizonyos kiválasztott országokat vízummentességben részesítsenek, ugyanakkor szigorítsák a biztonsági kritériumokat.

Alexandr Vondra cseh külügyminiszter kedden azt mondta, hogy szerinte a csehek két év múlva vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, ha addigra bevezetik a biometrikus adatokkal ellátott útleveleket. A Cseh Köztársaság már elfogadott egy törvényt, amely ilyen útlevelek bevezetését irányozza elő 2008-tól.
Ezzel szemben Richard Graber, az Egyesült Államok prágai nagykövete elképzelhetőnek nevezte, hogy a kongresszus nem szavazza meg a vízummentesítés programját. A prágai amerikai nagykövetség tavaly 35 ezer új vízumot állított ki és mintegy 46 ezer cseh állampolgár érkezett az Egyesült Államokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik