Nagyvilág

A pápa támogatja a török EU-csatlakozást

A török kormányfő elmondása szerint a pápa biztosította őt arról, hogy támogatja országa uniós csatlakozását. Beiktatása előtt XVI. Benedek még azt hangsúlyozta, hogy Törökország nem tartozik a kontinenshez.

Megérkezése után Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel tárgyalt XVI. Benedek pápa, aki négynapos látogatásán enyhíteni próbál azon a feszültségen, amelyet szeptemberi regensburgi előadásával váltott ki az iszlám világ és a Nyugat között.


XVI. Benedek pápa támogatja Törökország európai uniós csatlakozását – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, miután tárgyalt kedden a törökországi látogatásra érkezett katolikus egyházfővel. “Azt mondta, nem vagyunk politikusok, de azt kívánjuk, hogy Törökország váljon az EU tagjává” – mondta Erdogan sajtóértekezletén, hozzáfűzve, hogy ő arra kérte az egyházfőt, hogy támogassa az ország EU-csatlakozását. Mielőtt Ratzinger bíboros pápa lett, tavaly azt mondta: Törökország muzulmán lakossága miatt nem tartozhat az EU-hoz. A pápai látogatás ellen néhány tucatnyi ember tüntetett kedden az ankarai vallásügyi és kulturális minisztérium előtt.


XVI. Benedeknek pápaként ez az első látogatása egy muzulmán országban. Római elutazása előtt őszinte barátságáról biztosította a vendéglátó országot azután, hogy csaknem három hónappal ezelőtt heves indulatokat váltottak ki iszlámmal kapcsolatos szavai. A katolikus egyházfő több ízben kifejezésre juttatta sajnálkozását, s ezúttal „szívből jövő üdvözletét” tolmácsolta a török népnek. Mint mondta, törökországi útjának célja a két kultúra közötti megértés és párbeszéd előmozdítása a „nyugati és muzulmán kultúra között hidat képező országban”.


Erdogan nem sokkal a pápa érkezése előtt reményét fejezte ki, hogy XVI. Benedek törökországi látogatása előmozdítja a civilizációk szövetségét és a világbékét, továbbá arra szólította fel az ország lakosságát, hogy részesítsék hagyományos vendégszeretetükben a katolikus egyházfőt. A kormányfő pártja, az iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselői előtt figyelmeztetett: senki ne üljön fel „marginális körök provokációinak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik